Dakdekker in uw regio nodig?

Vraag een vrijblijvende offerte aan ->

Vloeibare dakbedekking

Een lek op uw platte dak is snel te repareren met vloeibare dakbedekking. De vloeibare dakbedekking kan worden aangebracht over het bitumen en biedt een snelle én goede oplossing. De meeste platte daken zijn bedekt met bitumen omdat het een duurzaam product is met een grote waterdichtheid. Alles over vloeibare dakbedekking, de soorten, mogelijkheden voordelen en nadelen, maar ook de prijzen vindt u op deze pagina.

Wat is vloeibare dakbedekking

Vloeibare dakbedekking is een middel wat wordt toegepast om daken te repareren maar ook uitermate geschikt is om grote en complexe daken mee af te werken. 

Vloeibare PU dakbedekking

Naadloze dakbedekking bestaat grotendeels uit polyurethaan. Dit is een kunststoffen coating die vaak in meerdere lagen aangebracht wordt op het dak. Deze dakbedekking is het beste te vergelijken met de polyurethaan, kunststof gietvloer. De dakbedekking is naadloos en flexibel en kan zowel op nieuwe daken als bestaande dakbedekkingen aangebracht worden. Deze vloeibare PU dakbedekking heeft een levensduur van 25 tot 40 jaar.

Vloeibare bitumen

Een dak bedekken met vloeibaar bitumen gebeurt meestal in twee lagen. De eerste laag is een waterdichte hecht- en onderlaag. De tweede laag is een laag bestaande uit vloeibaar bitumen met toegevoegde polyurethaan. Door deze afwerking is een dak volledig waterdicht. Omdat het vloeibare bitumen zo elastisch en scheuroverbruggend is, is het uitermate geschikt om scheuren mee te repareren. De levensduur van deze soort vloeibare dakbedekking is 15 tot 25 jaar.

Witte coating

Indien gewenst kan vloeibare dakbedekking afgewerkt worden met een witte coating. Deze coating reflecteert 80 tot 90% van het zonlicht en daardoor blijft het dak in de zomermaanden relatief koel. Dat zorgt er ook voor dat de ruimte onder het dak stukken minder warm wordt en dus ook niet gekoeld hoeft te worden. Dit scheelt dus behoorlijk in de kosten voor de airconditioning in de zomer en zo verlaagt de coating uw energierekening.

Kosten van vloeibare dakbedekking

De kosten van vloeibare dakbedekking hangen samen met een aantal factoren, in de meeste gevallen rekent een dakdekker per vierkante meter. De kosten per meter zijn dan inclusief materiaal en arbeid. De grootte van het dak is uiteraard een van deze factoren. Hoe meer meters er gedaan moeten worden hoe lager de prijs per meter. Afhankelijk van de schade kan uw dakdekker bepalen of er een nieuw dak moet komen of dat er een reparatie kan plaatsvinden. De kosten van een reparatie zijn uiteraard lager dan een nieuw dak. Ook het materiaal van uw keuze en de eventuele coating bepalen de prijs deels.

Toepassingen

Vloeibare dakbedekking is met name handig om lastige daken mee af te werken, bijvoorbeeld daken met openingen of veel doorvoeren. Loodsen of fabrieken met veel lichtstraten en koepels zijn hier voorbeelden van. Reguliere dakbedekking gebruiken is voor dit soort daken tijdrovend omdat er veel maatwerk geleverd moet worden. Ook is het risico op lekkages dan groter en de reparaties kosten zowel veel tijd als veel geld. Vloeibare dakbedekking is veel sneller aan te brengen en veel gemakkelijker en goedkoper te repareren.

Voor- en nadelen

Zoals alle soorten materiaal heeft ook vloeibare dakbedekking voor- en nadelen. 

Voordelen van vloeibare dakbedekking

Vloeibare dakbedekking kan in principe op bijna elke bestaande dakbedekking worden aangebracht, het is elastisch en scheuroverbruggend en daarmee geschikt voor de reparatie van daken. Het is snel aan te brengen en bestand tegen alle weersinvloeden, zon, vorst en water. Het is eenvoudig te repareren en de ideale manier om lastige stukken op het dak waterdicht en perfect af te werken. Vloeibare dakbedekking heeft geen naden en dus geen zwakke plekken, bovendien is het relatief goedkoop aan te brengen en het is meestal niet nodig om oude dakbedekking te verwijderen. 

Nadelen

Vloeibare dakbedekking kan alleen worden aangebracht op platte daken. 

Aanbrengen van vloeibaar dakbedekking

Vloeibare dakbedekking aanbrengen is iets wat u zelf zou kunnen doen of kan uitbesteden aan een ervaren vakman. Een waterdicht dak is redelijk essentieel voor uw woongenot en daarom zijn werkzaamheden aan het dak ook belangrijk. De uitvoering ervan moet dus goed gebeuren. 

Zelf aanbrengen

Als u zelf aan de slag gaat kunt u beschadigingen het beste gebruik maken van een dakreparatiepasta op basis van vloeibaar rubber, of bitumen. De pasta is eenvoudig aan te brengen met een kwast of roller en hecht op bijna iedere ondergrond. Met dakreparatiepasta zijn kleine beschadigingen relatief eenvoudig te repareren. De meeste soorten moeten in twee keer worden aangebracht, naden of scheuren in het dak wapent u met een wapeningsvlies. Dit vlies brengt u tussen de twee lagen pasta aan.

Dakdekker inschakelen

Het beste kunt u een dakdekker inhuren om uw dak te repareren of renoveren. De kosten per dakdekker kunnen behoorlijk verschillend zijn en daarom doet u er goed aan meerdere offertes met elkaar te vergelijken alvorens een keuze te maken. Een dakdekker kan u helpen om te bepalen welke materialen en methodes het beste bij uw dak en uw budget passen. Door offertes te vergelijken bespaart u al snel 30% op de kosten.