Soorten dakbedekking
Er zijn verschillende soorten dakbedekking verkrijgbaar en deze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Niet iedere bedekking is geschikt voor ieder soort dak, daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen hellende en platte daken. Na onderstaande informatie zal er meer duidelijk zijn, per specifieke soort dakbedekking zullen wij ook dieper in gaan op de kenmerken.
Soorten bedekking hellend dak
Bij een hellend dak zijn er 4 opties waaruit gekozen kan worden. Het is altijd leuk om rond te kijken en inspiraties op te doen. Voor ieder budget is er een soort dakbedekking, hieronder staat opgesomd de 4 opties:
Wij zullen dieper in gaan op de soorten en de verschillende toepassingen. Waar veelal word gekozen voor dakpannen, is het ook altijd goed om de andere mogelijkheden te bekijken.
Dakpannen
Hierbij is dakpannen veruit de meest gekozen soort dakbedekking. Zeker in het verleden zijn 99% van de daken gelegd met dakpannen. Dit komt door het gemak van het leggen en doen nog altijd waarvoor ze dienen, houden de regen goed buiten, te plaatsen met isolatie en gaan lange tijd mee.
Keramische- en betonnen dakpannen
Dakpannen zijn een eeuwenoude dakbedekking voor hellende daken, vroeger gebruikte men keramische dakpannen gebakken uit klei maar nu zijn er bijvoorbeeld ook betonnen pannen. Betonnen dakpannen worden gemaakt van zand en cement. Ze kunnen behandeld worden met een speciale coating die vuil- en waterafstotend is waardoor deze pannen langer mee gaan. Betonnen pannen zijn UV- en vorstbestendig en minder milieubelastend omdat deze pannen niet gebakken worden in een oven.
Vormen en maten
Er zijn ook verschillende vormen dakpannen te weten holle en platte, tegelpannen. Bij het maken van een keuze tussen deze vormen moet u rekening houden met het dak waarop de pannen komen. De hellingsgraad van het dak moet voor platte pannen minstens 35 graden zijn terwijl de golvende pannen al vanaf 20 graden gelegd kunnen worden. Het is belangrijk om dit aan te houden in verband met lekkages.
Hoe kiest u?
Een groot aanbod is fijn, maar het maakt een keuze maken niet makkelijker. Dus hoe kiest u welke pannen u koopt? Kleipannen zijn over het algemeen duurder dan betonpannen, ze hebben een meer natuurlijk voorkomen en deze dakpannen passen goed bij oudere woningen. Een specialist kan u helpen de juiste keuze te maken. Samen bekijkt u de opties die binnen uw budget passen.
Leien
Leien zijn in twee soorten verkrijgbaar, natuur- en kunstleien. De vorm van kleien kan zowel vierkant als rechthoekig zijn met rechte of afgeronde hoeken. Leien zijn lichter in gewicht dan dakpannen, wel zijn ze duurder in de aanschaf en vergen meer tijd en expertise om goed te leggen. Leien zijn ook als gevelbekleding te gebruiken en er zijn vele dakvormen mee te realiseren.
Natuurleien
Deze bedekking bestaat uit natuursteen afkomstig uit steengroeve over de gehele wereld. Uit ieder groeve komt een eigen steensoort en dat maakt het aanbod aan deze stenen erg divers in kleuren van grijs tot blauw, bruin, groen en antraciet. Het is een natuurproduct en daarom zijn vorm- en kleurverschillen onontkoombaar. Dat is ook de charme van het werken met een natuurproduct en draagt bij aan de mooie, unieke en natuurlijke uitstraling van uw woning.
De prijs van een natuurleien dak liegt er niet om, maar deze bedekking gaat ook een eeuwigheid mee. Het leggen van een leien dak is arbeidsintensief waardoor deze bedekking ook duurder uitvalt in manuren. Dit natuurproduct is goed bestand tegen weersinvloeden en temperatuurverschillen, het onderhoud aan dit materiaal is minimaal.
Kunstleien
Kunstleien worden gemaakt van het lichte en sterke vezelcement, een mix van cement en kunststofvezels. Deze leien zijn geliefd vanwege hun prijs-kwaliteitsverhouding maar de ruime keus in kleuren en formaten maakt hen ook populair. Omdat deze leien geen natuurproducten zijn is er geen verschil in formaat, reliëf en kleur. Dit geeft de daken een meer egale uitstraling. Ook deze leien zijn goed bestand tegen weersinvloeden.
In de fabriek worden kunstleien behandeld met een speciale coating waardoor ze vocht- en vuilafstotend worden. Deze laag heeft echter niet het eeuwige leven, als deze laag slijt worden de leien vochtiger waardoor er meer mos op groeit. Dat is de reden dat het dat na een tijd moet worden ontmost na het verwijderen van het mos moeten de kunstleien opnieuw worden behandeld.
Bitumen leien (bitumineuze leien)
Deze leien noemt met ook wel dakshingles, dit zijn lange stroken bitumen. Het zijn lichte en flexibele leien die men makkelijk op maat snijdt. Op bijvoorbeeld tuinhuisjes en overkappingen maakt men veel gebruik van deze bedekking. In Amerika is het een populaire dakbedekking voor woningen. De shingles zijn in veel kleuren te koop en gemakkelijk te bevestigen, dat gaat met spijkers aan de dakconstructie. Deze dakbedekking gaat ongeveer 25 jaar mee.
Rieten bedekking
Rieten dakbedekking is ook een ouderwetse vorm van dakbedekking maar deze wordt niet zo veel meer toegepast en dat heeft meerdere oorzaken. Ten eerste is het een arbeidsintensieve bedekking waardoor het prijziger uitvalt dan andere soorten dakbedekking. Ook is de verzekering van een woning met een rieten dak duurder dan andere soorten en heeft een rieten dak meer onderhoud nodig. Rieten daken zijn niet echt geschikt om zelf op zondagmiddag even te leggen, dit vereist wel echt een specialist.
Zink
Hellende daken kunnen ook worden afgewerkt met zink. Dit is een techniek die met name bij moderne woningen met een bijzondere dakconstructie wordt gebruikt. Ook zinken daken moeten door experts worden aangebracht.
Opties bij een plat dak
Platte daken worden steeds meer toegepast omdat deze daken goed aansluiten bij de moderne woningen en de waterdichtende materialen zoals bitumen en kunststof duurzamer zijn geworden. Platte daken krijgen ook steeds vaker een functie, van dakterras tot ondergrond voor zonnepanelen. Er zijn drie soorten platte daken, het omgekeerde platte dak waarbij de isolatie bovenop de waterdichte laag geplaatst is.
Het warme dak waarbij de isolatie onder de dakdichting ligt, deze bouwwijze wordt het meeste gebruikt, ook omdat dit dak de beste resultaten heeft. Bij het koude dak zit een geventileerde luchtspouw tussen de isolatie en de dakdichting. Deze ouderwetse vorm wordt eigenlijk niet meer toegepast. De waterdichtende materialen die op een plat dak worden gebruikt zijn bitumen, kunststof, groene daken en vloeibare daken.
Bitumen
Bitumen is ook wel bekend onder de naam roofing, een klassieke dakbedekking die in de afgelopen jaren alleen maar beter is geworden. Nu wordt het namelijk verstevigd met kunststofvezels. Deze bedekking is koud of warm te verlijmen op het dak. Bitumen is onderverdeeld in twee types te weten de SBS en de APP types.
SBS is een rubberachtige kunststof waardoor het een meer elastisch karakter heeft gekregen en beter hecht.
De APP variant heeft een plastisch karakter en daarmee een verbeterde weerstand tegen uv-straling.
Kunststof
EODM, PVC of CPE hebben een langere levensduur dan bitumen heeft omdat deze ongevoelig zijn voor weersinvloeden zoals UV straling. Deze bedekking heeft een levensduur van ten minste 50 jaar en door het gebruik van een schutlaag zoals grind wordt dit alleen maar langer. Een schutlaag beschermt de bedekking tegen scheuren door wind. Kunststof bedekking heeft sowieso een elastisch karakter waardoor deze goed bestand is tegen scheuren.
Groendak
Groendaken komen steeds meer voor en dat is een mooie ontwikkeling. Zowel voor de natuur als het aanzicht van de woningen. Deze daken bestaan uit een begroeiing op het dak, de begroeiing isoleert en beschermt het dak. Maar de planten en bloemen zijn tevens een voorziening voor bijvoorbeeld bijen en hommels. Twee vliegen in een klap dus.
Verschil in levensduur
De verschillende soorten dakbedekking hebben allemaal hun eigen kenmerken. De levensduur van uw dak is vaak de belangrijkste eigenschap. De kunststof daken hebben een erg lange levensduur waardoor u voor lange tijd klaar bent. Het benodigde onderhoud speelt hierin ook een rol. Heeft een dak veel of weinig onderhoud nodig en wat zijn daar de kosten van?
Welke soort bedekking kiest u?
Welke bedekking u wenst op uw dak is aan u, het is ook een kwestie van persoonlijke smaak. Het is maar net waar u de meeste waarde aan hecht, welke eigenschappen voor u het meest belangrijk zijn. Is dat de prijs, de uitstraling of de ecologische footprint? De prijs kwaliteit verhouding is vaak doorslaggevend bij de keuze en daarmee hangt de levensduur samen.
Bespreek de opties met een dakdekker
Om de juiste keuze te maken is het verstandig om dit te overleggen met de professional. De ervaring en kennis van een dakdekker maakt dat er gekeken wordt naar belangrijke aspecten bij de keuze, zoals het soort dak, waar deze voor dient, uw wensen en het budget.
Doe-het-zelf leggen van een dak
In principe is het mogelijk om uw dak zelf te onderhouden of te leggen. U doet er wel verstandig aan om deze klus niet te onderschatten. Een dak leggen is niet alleen een klus die veel handigheid en kennis vereist, het werken op het dak is ook iets waar u rekening mee dient te houden. Niet iedereen vindt dit even prettig en de veiligheid moet ook worden geborgd. Een val van een dak is iets anders dan vallen van een keukentrapje van twee tredes. Dakdekken is een vak en dat is niet zonder reden. Klussen in en aan huis is hartstikke leuk maar een lek dak is toch wat anders dan wanneer u een foutje maakt bij het leggen van tegeltjes in de tuin.
Lekkage is makkelijk gemaakt
Het niet op de juiste manier leggen van uw dak kan verstrekkende gevolgen hebben. De kans op een lekkage is behoorlijk groot als er ook maar een kleine fout gemaakt is. En een kleine lekkage kan bijvoorbeeld uw constructie verzwakken.
Risicovol
Het zelf leggen van uw dak heeft dus behoorlijk wat risico’s waarvan u zich toch wel bewust van dient te zijn. De veiligheid en de regels die komen kijken moeten worden nageleefd want anders kunnen gevolgen fataal zijn. Dan is het risico op een lekkage bij doe het zelf werk groter dan wanneer u het uitbesteed en heeft u uiteraard geen garantie op uw eigen werk.
De kosten voor herstel komen dus bij u zelf te liggen. Dan is het ook nog eens zo dat foutief werk kan lijden tot veel meer werk bijvoorbeeld als de constructie ook vervangen moet worden. De kosten van een dakdekker zijn meer dan wanneer u het zelf doet maar u moet zich afvragen of de risico’s opwegen tegen deze kosten.
Vergelijken van dakdekkers
Als u werk aan u dak wil laten uitvoeren doet u er verstandig aan om allereerste meerdere dakdekkers te laten kijken. De eerste afspraak is vaak gratis. U wil niet dat er teveel of te weinig wordt gedaan. Werk doen wat niet nodig is leidt tot onnodige kosten en werk laten liggen verschuift het probleem alleen maar.
Het is verstandig om goed in kaart te krijgen wat er nu moet gebeuren en wat er op welk termijn nog meer moet worden gedaan. Dan kunt u eventueel ook bespreken wat er meer kan worden uitgevoerd als er toch op het dak wordt gewerkt. Het combineren van werkzaamheden kan voordeliger zijn. Het samenwerken met uw buren of buurt ook dus bespreek uw voornemens ook met de buren.