Dakdekker in uw regio nodig?

Vraag een vrijblijvende offerte aan ->

Rieten dakbedekking

Rieten daken geven uw woning een natuurlijke uitstraling. Vooral bij landelijke woningen past een rieten dak goed recht. Er zijn twee soorten rieten daken:

  • Open traditioneel dak.
  • Gesloten rietdak of schroefdak.

Beide soorten rieten daken zijn duurzaam. Afhankelijk van de wensen kan er gekozen voor een type rieten dak.

Duurzame dakbedekking

Omdat riet een natuurproduct is kan het op het einde van de levensduur van uw dak worden verwijderd en worden gebruikt als mest- of brandstof waarmee de kringloop rond is. Riet is hol en dat maakt het dat riet goed isoleert en warmte reflecteert. In de zomer houdt het uw huis koel en in de winter warm. Een rieten dak is daarmee een goede manier om in te springen op duurzaamheid en om zuinig om te gaan met energie.

Traditionele open dakconstructie

Dit is een eeuwenoude techniek Hierbij wordt het riet op rietlatten gebonden. De rietlagen worden van onder naar boven aangebracht met behulp van speciaal gereedschap en gegalvaniseerde staafjes. Bij dit daktype zit er een open ruimte tussen het riet en de onderconstructie, voor een goede luchtcirculatie en goede vochtafvoer.

De binnen- en buitenkant van het dak zijn dus niet helemaal van elkaar gescheiden. Aan de binnenkant van de woning is het riet zichtbaar voor een authentieke uitstraling. Het nadeel is dat dit dak lastig te isoleren is en daarom is er veel energieverlies en tocht.

Gesloten dakconstructie of schroefdak

Hierbij komt het riet op een dichte ondergrond zoals isolatieplaten of multiplex. Deze constructie is een vooruitgang omdat de brandveiligheid door de gesloten ondergrond enorm is verbeterd. Ook is er geen tocht of stof aan de onderzijde van de dakconstructie. Dit systeem bereikt veel betere isolatiewaardes en heeft meer mogelijkheden met betrekking tot de afwerking van de binnenkant. Deze constructie is wel iets duurder dan de traditionele, maar door de betere isolatie en lagere energierekening verdient deze investering zichzelf weer terug.

Uniek uiterlijk van rieten daken

Een rieten dak is de dakbedekking voor een landelijke uitstraling, helaas kunnen mos, algen, bladeren en ander vuil de uitstraling van uw dak en woning behoorlijk schaden. Regelmatig onderhoud is daarom belangrijk bij rieten daken, zo verbetert de uitstraling van uw woning én de levensduur van uw dak. 

Kosten van een nieuw rieten dak

De prijs van een rieten dak hangt van de oppervlakte van uw dak af. Daarnaast kan de prijs oplopen door extra werk zoals dakkapellen. Gemiddeld betaalt u tussen de € 70 à € 95 per m² voor een rieten dak. De afwerking van de nok komt daar bij, nokafwerkingen zijn in verschillende materialen verkrijgbaar.

Het onderhoud van een rieten dak

Bij een rieten dak is het drogen van het riet belangrijk. Als riet niet de mogelijkheid krijgt om goed op te drogen blijft het langer vochtig en dat beïnvloedt de kwaliteit en bescherming van uw dak. Er kunnen barsten in de dakbedekking komen, waardoor de regen door kan sijpelen, met alle gevolgen van dien.

Wat kunt u zelf doen?

Het schoonhouden van uw dak is een van de belangrijkste onderdelen van het onderhoud. Het schoonhouden kunt u zelf doen. Met name de schaduwplekken van uw dak moet u in de gaten houden, deze blijven langer vochtig en dan kan er eerder schade aan uw dak ontstaan. De bomen rondom uw woning kunt u het beste zo snoeien dat ze niet teveel schade op uw dak werpen.

Bescherming tegen algen en mos

Tegen algen werkt een algenbestrijdingsmiddel, de algen nemen dit middel op en het vernietigt de algen van binnenuit. Ontmossen gebeurt met de hand, eventueel met een drijfbord. Het dak kammen betekent dat de er een dun laagje van het dak wordt verwijderd om de algen en het mos mee te nemen. Zo komt er een mooie schone rietlaag te voorschijn. Door de ambacht die hierbij komt kijken, kan men voorstellen dat er ook een behoorlijk prijskaartje hangt aan het onderhoud.

Groot onderhoud aan uw rieten kap

Na ongeveer acht tot tien jaar is er groter onderhoud aan uw rieten dak nodig, wanneer precies, is afhankelijk van de conditie, ligging en hellingshoek van het dak. Het riet dat onder de draad zit terug wordt teruggetrokken, zwakke plekken worden bijgestoken met riet, zetten het riet op maat en maken dan de bestaande binding vast. Dan is uw dak weer als nieuw. Ook na dit grote onderhoud moet het riet ieder 2 à 3 jaar onderhouden worden om nieuwe algvorming te voorkomen.

Eisen van dak, uw dak geschikt?

Als u een rieten dak wilt dan zijn er wettelijk eisen om rekening mee te houden. Deze zijn opgesteld met het oog op de brandveiligheid van uw woning. Uw rieten dak is niet echt brandvertragend, dit is ook de reden dat uw verzekering wilt weten welke dakbedekking er op uw woning ligt. De premie is vaak hoger bij een rieten dak. De richtlijnen van een rieten dak voorzien u ook meteen van een optimale isolatie, u voldoet namelijk meteen aan de nieuwste isolatienormen. 

Kosten onderhoud aan een rieten dak

De kosten voor het onderhoud aan uw rieten dak hangen onder andere af van de dakoppervlakte en de hellingshoek van het dak. Maar ook de aantasting door het mos, de algen en ander vuil, hoeveel werk er te doen is dus. Om de aantasting te beperken is het belangrijk een rieten dak te onderhouden met een algen- en moswerend middel. Het beste kunt u dit over laten aan een professionele rietdekker met verstand van zaken. Als er fouten worden gemaakt in dit onderhoud kan dat voor problemen zorgen, zoals schimmel.

Kosten van een rieten dak

Het laten aanleggen van een rieten dak is niet goedkoop. Het materiaal en de specialisatie van de dakdekker zijn behoorlijke kostenposten bij dit soort dakbedekking. Ook het aantal uren wat het kost om het riet te leggen is een groot deel van de kosten en daar heeft de grootte en de vorm van het dak weer invloed op.

Oppervlakte van het dakAanleg nieuw dakRenovatie bestaand dak
100m2€10.000 - €12.500€12.000 - €15.500
400m2€36.000 - €44.500€45.000 - €53.000
1000m2€87.000 - €97.500€104.000 - €114.000

Nieuw dak aanleggen

Als u een nieuw rieten dak wilt laten aanleggen dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Allereerst is het handig om in uw achterhoofd te houden dat het dus niet de meest voordelige optie is als het om dakbedekking gaat.

Renovatie van oud rieten dak

Meestal hebben oudere rieten daken een open constructie. Als u deze wilt laten renoveren is het ook mogelijk om de open constructie te vervangen door een schroefdak, een dichte dakconstructie. Dit brengt extra kosten met zich mee, uiteraard, maar het verbetert de isolatie enorm. Met name bij een ruimte die dient als woonruimte is isolatie belangrijk. Een dichte constructie is ook beter voor de brandveiligheid.

Onderhoud is duur door ambacht

Omdat rieten daken en het onderhoud specialistische kennis en ervaring vragen is het onderhoud prijziger. Goed onderhoud verlengd de levensduur van het dak en dat is financieel natuurlijk aantrekkelijk.

Kunststof riet is goedkopere optie

Kunststof riet is een uitermate goed alternatief voor traditioneel riet. Kunststof riet wordt op een andere manier aangebracht en daarom is een ander dakopbouw nodig. Juist door deze afwijkende manier van het leggen van kunstriet is het mogelijk om daken en plekken te bedekken die niet geschikt zijn voor natuurriet. De resultaten van kunstriet zijn verbluffend mooi en het vraagt een getraind oog om het verschil tussen kunst- en natuurriet te zien. Kunstriet heeft minder onderhoud nodig dan natuurriet en dat merkt u in de kosten van het onderhoud.

Rieten dakplaten

Er zijn dakplaten van riet die eenvoudig en snel gemonteerd kunnen worden op het dak. Deze platen zijn echter wel echt geschikt voor hellende daken met een hoek van minstens 30 graden.

Specifieke rietdekkersbedrijven

Voor een nieuw rieten dak of de renovatie van uw dak doet u er goed aan om een ervaren specialistische rieten dakdekker in te huren. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van uw dak is het belangrijk dat uw dak goed geplaatst is. Ook het onderhoud kunt u het beste laten doen door een dakdekker met kennis van riet.

Door meerdere offertes aan te vragen kunt u de diensten en prijzen vergelijken zodat u kunt bekijken wat het beste bij uw wensen aansluit. Het kan dan ook direct tot 30% besparen op het totale kostenplaatje. De prijzen van onze dakdekkers zijn scherp, maar kunnen wel uiteenlopen.