Dakdekker in uw regio nodig?

Vraag een vrijblijvende offerte aan ->

Regenpijp vervangen

Het kan zijn dat uw regenpijp aan vervanging toe is. Het vervangen van de regenpijp gebeurt in een aantal stappen. U kunt dit proberen zelf deels te doen of een ervaren kenner inhuren. Alles wat u moet weten over het vervangen van de regenpijp of een deel daarvan leest u hier.

Het nut van een regenpijp

Een regenpijp vangt het hemelwater op wat van het dak afkomt. Of eigenlijk voert het water af wat vanaf de goten komt. Dit water kan worden opgevangen in een regenton, de tuin in stomen of aangesloten worden op het riool.

Er zijn verschillende soorten materiaal waaruit regenpijpen worden gemaakt, ze hebben allemaal hun eigen kenmerken. De meest verkochte regenpijp is de zinken variant. Dan is er nog de PVC regenpijp, deze is met name erg goedkoop. In tegenstelling tot de koperen regenpijp want dat is juist een hele prijzige.

Wanneer een regenpijp vervangen?

Maar wanneer is een regenpijp nou eigenlijk aan vervanging toe? Een regenpijp kan wel een jaar of 12 meegaan, dat is uiteraard afhankelijk van het gebruikte materiaal en de plaat van de goten en regenpijp. Regenpijpen kunnen verstopt raken, worden broos en verkleuren onder invloed van UV straling. Ze kunnen scheuren of barsten, bijvoorbeeld door vorst of een storm. Misschien heeft uw kleinkind een deel van de pijp meegenomen toen het leerde fietsen, hoe dan ook, in die gevallen is het duidelijk dat een regenpijp aan een reparatie of vervanging toe is. Als er lasnaden gebroken zijn of een installatie echt flink verouderd is, is vervanging de beste oplossing. De uitstraling van uw woning verbetert ook aanzienlijk door het plaatsen van nieuwe nette goten en regenpijpen.

Kosten vervangen van regenpijp

Ook de kosten van het vervangen hangen samen met het materiaal waaruit de regenpijp bestaat. De grootte van de goten en regenpijpen, de hoeveelheid materiaal, speelt uiteraard ook een rol. Een dakwerker bepaalt zelf de tarieven waardoor er behoorlijk wat verschillen tussen aanbieders kunnen zijn. Door meerdere offertes aan te vragen kunt u onderling de prijzen vergelijken en zo een goede prijs krijgen. Ook kunt u eventueel bespreken welke werkzaamheden u kunt uitvoeren om de prijs te drukken. Zelf aan het werk gaan is uiteraard een optie maar het werken op hoogte is niet eenvoudig. Een goede uitvoering van het werk zorgt er voor dat alles lang mee gaat en daarom is het niet onverstandig het werk uit te besteden. 

Belangrijke onderdelen

Regenpijpen maken onderdeel uit van een systeem voor de afvoer van regenwater rondom uw woning. Dit systeem beschermt het dak en uw woning daarom is het belangrijk om het onderhoud aan deze onderdelen goed uit te laten voeren en bijtijds reparaties aan of vervanging van de onderdelen te plannen.

Dakgoot

Oudere dakgoten hebben een verhoogde kans op lekkages. De naden kunnen slijten en het ophangsysteem kan loslaten. Met name bij oudere en zware constructies kan dat ook echt gevaarlijke situaties opleveren. Een lekkende goot is vervelend maar een goot op het hoofd van de buurman is al helemaal ellende. Een professionele dakdekker kan u helpen om de staat van de goten te bekijken en u adviseren wat er nodig is aan onderhoud of vervanging. Een veilige omgeving is belangrijk maar een droge woning zonder schade en problemen is dat uiteraard ook. Soms is het mogelijk om delen van de goot te vervangen maar op lange termijn moet er toch een nieuwe afwatering komen.

Hemelwaterafvoer

Dingen die niet doen wat ze moeten doen zijn vervelend. En dat geldt dus ook voor een hemelwaterafvoer. Als de goten niet werken is het verstandig om een erkend bedrijf te laten kijken wat de oorzaak is. Zij weten waar ze op moeten letten en wat er nodig is om weer een functionerende afvoer te krijgen.

Verstoppingen

Een dakgoot is een lang stuk met het doel om water op te vangen en het af te voeren. De goot beschermt uw woning omdat het water niet rechtstreeks op de muren komt en dus geen vochtproblemen veroorzaakt. Het water kan worden afgevoerd naar een regenton om later te dienen als water voor de bloemen, of de regenpijp kan worden aangesloten op het riool om het water af te voeren. Een verstopte goot kan het water uiteraard niet meer weg krijgen met alle gevolgen van dien. Het water kan naar binnen komen en vochtproblemen veroorzaken. Bij verstopping doet u er dus goed aan om een kenner te laten kijken waar het probleem ligt en dit te verhelpen. Zo beperkt u verdere schade aan uw woning en goten.

Onderhouden van regenpijp

Onderhoud aan de regenpijp is belangrijk omdat het er voor zorgt dat het zijn werk kan blijven doen. Als het water niet meer weg kan, kan dat behoorlijke gevolgen hebben voor het huis. U doet er daarom goed aan om regelmatig onderhoud aan de goten en regenpijp te laten uitvoeren, zo voorkomt u problemen en onnodige kosten. Als uw muren nat zijn of de goten vol water staan zonder dat het geregend heeft zijn dat aanwijzingen dat er iets niet helemaal goed gaat. Mos kan bijvoorbeeld de boosdoener zijn, of een nest kan de goot verstoppen. Regelmatig onderhoud voorkomt problemen.