Dakdekker in uw regio nodig?

Vraag een vrijblijvende offerte aan ->

PVC dakbedekking

Kunststof dakbedekking zoals PVC wordt tegenwoordig vaak gekozen. Het duurzame karakter van het materiaal én de betaalbaarheid maken PVC logischerwijs een geliefd type dakbedekking. zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen.

Wat is PVC?

PVC staat voor Poly Vinyl Chloride dat is een kunststof. Deze dakbedekking wordt met name gebruikt voor platte daken of daken met een lichte helling. PVC kan goed tegen chemicaliën, minder tegen organische middelen zoals bitumen. PVC is een licht materiaal waardoor de dakconstructie niet te veel te verduren krijgt. Door de soepelheid van de PVC kan het mee uitzetten en inkrimpen zonder te scheuren.

De voordelen van PVC

PVC is een sterk, wortelbestendig, waterdicht materiaal met een licht gewicht. Deze dakbedekking past goed in de moderne nieuwbouw vanwege de moderne uitstraling van het materiaal. Ook is het onderhoudsvriendelijk en relatief goedkoop. PVC wordt op het dak gelijmd of geföhnd en niet gebrand zoals andere soorten dakbedekking waardoor er minder brandgevaar is. PVC is volledig recyclebaar en daarmee is het een duurzame en verantwoorde keuze voor uw dak.

De nadelen van PVC

PVC heeft een minder lange levensduur dan EPDM en na verloop van tijd verliest het ook een deel van de flexibiliteit. EPDM kan niet rechtstreeks op oude dakbedekking van bitumen en polystreen worden geplaatst, het plaatsen van EPDM is ook een behoorlijke klus en niet geschikt om op een zondagochtend even zelf op het dak te leggen.

Kosten van PVC dakbedekking

De kosten voor een PVC dak hangen af van een aantal factoren zoals de oppervlakte van het dak. De materiaalkosten en het aantal uren wat er nodig is op het dak te dekken zijn de grootste posten. De bereikbaarheid van het dak en de vorm ervan geven het dak een bepaalde moeilijkheidsgraad waardoor de werkzaamheden langer kunnen duren. Het is uiteraard belangrijk dat het werken op een dak veilige gebeurd. Er kunnen extra kosten bijkomen zoals het verwijderen en afvoeren van oude dakbedekking of het plaatsen van isolatie. De kosten om PVC dakbedekking door een professional te laten leggen zijn ongeveer 55 tot 70 euro per vierkante meter. 

Andere soorten kunststof dakbedekking

Naast PVC zijn er ook nog een aantal andere opties van kunststof. De volgende 2 opties zullen wij toelichten.

  1. EPDM
  2. TPO

1. EPDM

De voordelen van EPDM zijn de duurzaamheid, een lange levensduur van 40 tot 50 jaar en de flexibiliteit. Ook is het UV bestendig en scheur en krimpvrij. EPDM kan gewoon bovenop oude dakbedekking worden geplaatst, een ideaal middel bij renovatie dus. Over het algemeen wordt EPDM in een geheel aangebracht en omdat er geen naden zijn is het risico op lekkages bij naden er niet. De kosten zijn ongeveer 50 tot 60 euro per vierkante meter om het te laten leggen door een professional.

2. TPO

Deze dakbedekking combineert de goede eigenschappen van PVC en EPDM. Het is een duurzame, milieuvriendelijke en elastische bedekking. De folie kan worden gelijmd of gelast. Het voorkomen van TPO heeft veel weg van PVC ook kan TPO rechtstreeks op oude dakbedekking zoals bitumen of polystyreen worden gelegd. TPO bevat geen weekmakers, is Uv-bestendig, wortelvast, bestand tegen chemicaliën en in diverse kleuren verkrijgbaar. De levensduur van TPO is 30 tot 40 jaar en de kosten liggen rond de 65 euro per vierkante meter.

Vergelijken van dakdekkers

Bij het laten plaatsen van een nieuw dak of een renovatie is het verstandig om bij meerdere dakdekkers te informeren wat zij denken wat er moet gebeuren. Het advies en de offertes kunt u vergelijken om te kijken wat het beste bij uw wensen en binnen uw budget past. Over het algemeen zijn de materiaalkosten en de uren die nodig zijn de grootste kostenposten. Dan kunt u nog kijken naar extra werkzaamheden zoals het plaatsen van isolatie. Ook het verwijderen en afvoeren van de oude dakbedekking kunt u laten doen of juist zelf doen om kosten te besparen. Een dekdekker uit de omgeving is vaak voordeliger omdat er geen reiskosten worden gerekend.