Dakdekker in uw regio nodig?

Vraag een vrijblijvende offerte aan ->

Plat dak

In het straatbeeld ziet u steeds meer platte daken. Vroeger waren hellende daken de norm maar in de nieuwbouw nu wordt steeds meer gebruik gemaakt van het platte dak. De technische ontwikkelingen en verbeteringen dragen hier ook aan bij, de dakbedekking is stukken duurzamer geworden. Ook worden de platte daken nu vaak gebruikt als bijvoorbeeld dakterras of er worden zonnepanelen op geplaatst. Niet alleen woningen worden voorzien van platte daken, een carport, uitbouw of garage hebben ook vaak een plat dak. Er zijn drie soorten platte daken te onderscheiden.

Het omgekeerde platte dak

Bij een omgekeerd plat dak ligt de isolatie boven op de waterdichte laag, bovenop het dak. De isolatie moet daarom waterdicht zijn en als men het dak wil gebruiken moet ook rekening worden gehouden met de beloopbaarheid ervan. De isolatie wordt met tegels of grind op zijn plek gehouden zodat de wind er geen grip op heeft.

Het warme dak

Bij een warm dak ligt de isolatie onder de dakdichting. Deze wijze wordt het meest gebruikt en geeft het beste resultaat. Dit dak wordt opgebouwd vanaf de draagvloer, dat kunnen houten balken of een betonnen draagvloer zijn. Het platte dak loopt een klein beetje af om het regenwater goed af te voeren.

Een koud dak

Een koud dak werd vroeger het meest toegepast, hierbij zit er tussen de isolatie en de dakdichting een luchtspouw. Problemen met condensatie maken dat deze constructie eigenlijk niet meer wordt toegepast. Vochtproblemen en een dak gaan namelijk niet echt samen.

De levensduur van een plat dak

Afhankelijk van het materiaal waarmee een plat dak wordt bedekt is er een inschatting te maken hoe lang het dak mee gaat. Zo gaat een kunststof dak over het algemeen langer mee dan een bitumen dak, al heeft die ook een lange levensduur. Het weer heeft op kunststof bijna geen vat, iets meer op een bitumen dak maar ook dat hangt af van het soort bitumen wat u gebruikt. Een een dak met bescherming door grind of tegels gaat langer mee dan een dak zonder. De intensiteit waarmee en dak wordt gebruikt als terras of niet heeft uiteraard ook invloed op de levensduur van het dak. 

Kosten aanleg van een plat dak

Net zoals de levensduur zijn ook de kosten van het aanleggen van een dak afhankelijk van het materiaal wat u kiest. De kosten voor een plat dak bestaan grotendeels uit materiaal en manuren. Een groen dak, een dak die wordt aangeplant met allerlei groen is over het algemeen duurder dan een dak van kunststof. Ook het aantal manuren wat in de klus zit heeft invloed op de kosten, alsmede de voorrijkosten en/of de kosten om vuil af te voeren. De complexiteit van het dak of materiaal hebben invloed op hoe lang de klus duurt en daarmee het aantal uren wat erin gaat zitten. U kunt zelf invloed uitoefenen op de kosten door te vragen wat u de dakdekker uit handen kan nemen.

Isoleren van uw dak

Aangezien warmte de eigenschap heeft om op te stijgen is het wel zo handig om uw dak te isoleren zodat u de warmte niet verliest. Als u uw dak laat renoveren of vervangen is het handig om meteen te kijken wat er mogelijk is qua isolatie. De kosten van het isoleren worden uiteindelijk gedrukt door de reductie van de kosten voor energie om uw woning te verwarmen, of te koelen. Goede isolatie is dus fijn voor uzelf en uw portemonee. Het isoleren van een plat dak kan op verschillende manieren.

Onder het dak isoleren

Deze manier van isoleren wordt als het niet mogelijk is om een dak van buitenaf te isoleren. Bijvoorbeeld bij bestaande oudere daken of daken die om technische redenen niet vanaf buiten kunnen worden geïsoleerd past men dit toe. De isolatie wordt geplaatst tussen de balken van de dakconstructie, daarboven komt het dakbeschot en daarop de dakbedekking.

Vanaf het dak isoleren

Isoleren langs buiten heeft de voorkeur ten opzichte van langs binnen isoleren en wordt daarom ook het meeste toegepast. Bij het isoleren vanaf buiten wordt de dakconstructie ook geïsoleerd en dit zorgt ervoor dat het temperatuurverschil kleiner is en er minder scheuren in de bedekking komen. Op de dakconstructie wordt een dampwerkende laag aangebracht zodat er geen condensatievorming op de dakconstructie plaatsvindt. Op de dampwerende laag komen isolatieplaten en daarop de dakbedekking. Dit kan ook nog worden afgewerkt met een beschutting zoals tegels of grind.

Onderhoud van uw dak

Goed onderhoud van een dak is ontzettend belangrijk. Regelmatig inspectie zorgt ervoor dat een eventueel defect tijdig wordt gevonden en kan worden gemaakt. Ook is het voor de garantie en verzekering van belang om aan te kunnen tonen dat er regelmatig erkend onderhoud heeft plaatsgevonden. Een kleine lekkage die onopgemerkt blijft kan uw dakconstructie net zo goed verzwakken. Afhankelijk van het soort dakbedekking is er vaker of minder vaak onderhoud nodig. U begrijpt dat een dak met dakpannen eerder gecontroleerd moet worden dan een gelijmd dak met beschutting.

Soorten dakbedekking voor plat dak

Er zijn verschillende soorten bedekking voor op een plat dak mogelijk, deze verschillen bijvoorbeeld in prijs, levensduur en uitstraling. Samen met uw dakdekker kunt u bekijken wat het beste bij uw wensen en uw budget past.

Bitumen

Bitumen is een veelvoorkomende dakbedekking bij platte daken. Deze soort wordt ook wel roofing genoemd. Bitumen wordt in lange stroken bevestigd en dat kan zowel met een gasbrander als met koudlijm, met een zelfklevend of mechanisch systeem. Meestal wordt de gasbrander toegepast, de warmte maakt het bitumen vloeibaar en dat zorgt voor een goede hechting en waterdichtheid. Er zijn twee soorten bitumen te weten de plastomeermengsels (APP) met een UV-beschermende toplaag. En de elastomeermengsels (SBS), deze zijn soepeler en beter hechtend dan APP maar zonder de UV bescherming.

EPDM

EPDM is een synthetisch rubber en ook wel bekend als dakrubber. De elasticiteit van het materiaal vermindert het risico op scheuren en barsten in de dakbedekking. Temperatuurschommelingen zorgen ervoor dat dakbedekking uitzet of krimpt en elasticiteit vangt dit probleemloos op. EPDM wordt meestal op maat gemaakt en in een geheel geplaatst. Hierdoor zitten er geen kwetsbare naden in de dakbedekking. De bedekking wordt met verlijming of mechanische bevestiging geplaatst. De lange levensduur van EPDM maakt dit een populaire keuze. Ook kan het worden aangebracht over bestaande bedekking heen en is het bestand tegen UV straling.

PVC of kunststof dakbedekking

Deze dakbedekking wordt op een dragende onderstructuur geplaatst in combinatie met een gelijmde overlapping. De bevestiging gebeurt mechanisch. PVC dakbedekking is ook aan te brengen over het gehele oppervlak met lijm of met hete lucht. De voordelen zijn dat deze bedekking extreem onderhoudsvriendelijk is, gerecycled kan worden en in veel kleuren verkrijgbaar is.

Groendak

Op een plat dak is het mogelijk om een groendak te plaatsen. Een groendak is een dak met daarop begroeiing, zoals allerlei planten, grassen en bloemen. Dit draagt bij aan een betere leefomgeving voor insecten. De begroeiing isoleert het dak, beschermt tegen water en UV straling. Daarnaast vergroot het uw leefruimte, vooral met een intensief groendak. Een intensief groendak is een dak met een tuin zoals een normale tuin. Op het dak groeien planten, kruiden en grassen zoals in een normale tuin. Een extensief groendak is een dak begroeid met mossen en vetplanten. Deze planten hebben minder onderhoud nodig en dit dak is goedkoper en makkelijker in de aanleg. Houd er rekening mee dat een groendak wel behoorlijk wat gewicht heeft en dat uw dakconstructie dit moet dragen. Het nadeel is wel dat een scheur of lekkage moeilijker op te sporen is door de begroeiing.

Vloeibaar dak

Vloeibare dakbedekking wordt veel gebruikt als reparatiemateriaal maar is ook te gebruiken als dakbedekking. Het voordeel is dat deze bedekking geen naden heeft en zonder vuur dus zonder brandgevaar kan worden geplaatst. Omdat het vloeibaar is bereikt het alle plekken en omsluit alles en maakt het waterdicht en bestand tegen weersinvloeden. Een vloeibaar dak is een relatief goedkope oplossing met een goede levensduur. 

Dakdekkers vergelijken

Als u vragen over uw dak, het onderhoud, renovatie of vervanging ervan heeft is het verstandig om meerdere professionals te laten kijken wat zij nodig achten en wat daarvan de kosten dan zijn. Zo kunt u vergelijken en kiezen voor de voor u beste partij. Onze medewerkers zijn te bereiken via … om uw vragen te beantwoorden of om een afspraak in te plannen.