Dakdekker in uw regio nodig?

Vraag een vrijblijvende offerte aan ->

Daklekkage opsporen en verhelpen

Als een dak lekt doet hij niet wat hij moet doen. Een lekkend dak is niet alleen nat maar kan verstrekkende gevolgen hebben, zelfs tot aan het plaatsen van een geheel nieuw dak. Hoewel een natte plek relatief eenvoudig te vinden is, is het achterhalen van de oorzaak vaak een stukje lastiger.

Kleine lekkages, kleine beschadigingen zijn erg lastig te achterhalen. Kleine lekkages laten nog steeds vocht door en dat kan uw woning behoorlijk aantasten, vooral als het niet tijdig wordt gevonden en hersteld. Alles wat handig is om te weten over lekkages en daken leest u hier. 

 

Lekdetectie

Helaas kunnen alle daken last krijgen van lekkages. U merkt zelf pas dat er schade is als het al te laat is, meestal zijn het natte vlekken of verkleuringen die aantonen dat er een lekkage is. Er zijn verschillende problemen die u aan het dak kunt hebben zoals problemen met het lood of bij naden van bitumen. Naden kunnen openspringen en het water kan zo uw woning binnen komen.

Het repareren van een dak is meestal niet het probleem maar het vinden van de oorzaak is een stuk lastiger. Onderhoud aan het dak en dakinspecties werken preventief en helpen uw daken in een goede conditie te houden, beperken schade en daarmee kosten.

Oorzaken

Het vervelende aan lekkages is dat de zichtbare schade niet alle ellende is en dat de onzichtbare schade vaak nog ernstiger en duurder is. Een ander groot probleem is de oorzaak die niet snel gevonden kan worden. Sterker nog, de oorzaak van een lekkage kan zelfs aan de andere kant van het dak zitten. Er zijn meerdere oorzaken voor lekkages aan het dak, waarvan er een aantal het meeste voorkomen. De meest voorkomende oorzaken voor daklekkages zijn:

  • Een lekkage bij de schoorsteen
  • Een lekkend dak van de buren of uw uitbouw
  • Problemen met de regenpijp en dakdoorvoer
  • Een gescheurd daklood.

U ziet dat de oorzaken behoorlijk divers zijn en het wat tijd kost om al deze plaatsen goed te inspecteren.

Kosten van lekdetectie

De kosten van een lekdetectie hangen af van de aanbieder. Iedere professional bepaalt zelf de prijzen van hun dienstverlening en daarom kan dat onderling nogal verschillend zijn. Het is van te voren moeilijk in te schatten hoe lang het duurt voordat de lekkage gevonden is.

De plek van lekkage is vaak wel een indicatie voor de schade. Het beste kunt u meerdere offertes aanvragen om te bekijken wat de mogelijkheden en kosten zijn. Meerdere offertes maken het mogelijk om de prijzen te vergelijken en een goed tarief te krijgen. Via deze pagina kunt u eenvoudig, vrijblijvend en gratis meerdere offertes bij lokale aanbieders aanvragen om ze met elkaar te vergelijken. De kosten hangen vaak ook samen met de reparatie.

Met spoed aanvragen

Uiteraard is het altijd mogelijk om een spoedklus aan te vragen. In geval van ernstige schade of lekkages is er vaak geen tijd te verliezen. Ook voor deze werkzaamheden zijn er meerdere tarieven.

Lekkage aan plat dak

Platte daken zoals bijvoorbeeld die van een aanbouw zijn meestal beplakt met rollen bitumen. Deze dakbedekking is namelijk de meest voorkomende dakbedekking bij platte daken. Het bitumen wordt met of zonder onderlaag vastgebrand aan het houten dakbeschot. De naden tussen de rollen bitumen zijn de zwakke plek van dit soort dakbedekking en daar kunnen dan problemen ontstaan.

Lekkages aan een plat dak zijn eigenlijk best eenvoudig te repareren met vloeibare dakbedekking. Het vinden van de oorzaak is echter een grotere uitdaging. De reparatie aan een plat dat gaat als volgt:

Stap 1: Er wordt gestart met een probleemanalyse, als het dak goed en veilig te bereiken is dan kunt u zelf een blik werpen om uw dakdekker tijd te besparen. Indien het niet te vinden is kan uw dakdekker met speciale apparatuur op onderzoek uitgaan.

Stap 2: Als het probleem gevonden is moet het dak schoon worden gemaakt voor het beste resultaat. Water en vuil moeten verwijderd worden, u kunt dit zelf doen om kosten te besparen of overlaten aan de dakdekker.

Stap 3: De reparatie zelf moet goed en secuur worden uitgevoerd, dit kan met pasta als de schade klein is of er moet een nieuwe laag dakbedekking komen.

Stap 4: Als laatste wordt gecontroleerd of het dak weer helemaal waterdicht is.

Lekkage aan hellend dak

Bij een hellend dak start men ook met de analyse van het probleem. Schade aan een hellend dak is vaak makkelijker te vinden dan bij een plat dak. Een kapotte dakpan of een verdwenen dakpan zijn niet echt te missen. Schade aan uw nok is lastiger te zien, of wanneer er onvoldoende bescherming geboden wordt door dakpannen vanwege een versleten glazuurlaag. U kunt zelf uw bevindingen doorgeven aan de dakdekker, indien u niet weet waar het water vandaan komt gaat deze zelf op onderzoek uit. Uw dakdekker kan u vervolgens vertellen wat er nodig is om uw dak weer te herstellen. Misschien is een eenvoudige reparatie voldoende, maar het kan ook voorkomen dat er meer werk nodig is. Bijvoorbeeld als dakpannen aan het einde van hun levensduur zijn en allemaal vervangen moeten worden.

Voorkomen van een lek

Voorkomen is beter dan genezen en ook bij daken is dat zeker aan de orde. Regelmatig onderhoud aan het dak voorkomt ernstige schade en in geval van schade bent u er in ieder geval op tijd bij. Het getrainde oog van een dakdekker herkent problemen en kan u adviseren wat het beste is voor uw dak. Maar door het onderhouden en reinigen van uw dak behoud het dak ook een betere conditie waardoor het langer meegaat en minder snel aan renovatie of vervanging toe is.

Een dak met dakpannen waarbij het mos verwijderd wordt is in betere staat dan een dak waarbij het mos zijn gang kan gaan en de pannen aantast. Na een hevige storm doet u er goed aan het dak zelf na te lopen en eventueel een dakdekker te laten komen om zeker te weten dat er geen schade is.

Professioneel dakbedekking aanbrengen

Goede dakbedekking is van belang om uw woning droog te houden. Maar ook de veiligheid kan worden aangetast door vochtschade. De houten constructie van het dak heeft een behoorlijk belangrijke rol in het staande houden van het dak. Drie grote oorzaken die schade kunnen aanrichten:

  1. Vocht
  2. Schimmel
  3. Rotting

Deze kunnen de constructie aantasten en daardoor kan het zomaar zijn dat uw dak niet sterk genoeg meer is.

Kleine fouten in het aanbrengen van dakbedekking kunnen lekkages veroorzaken en kleine lekkages kunnen dus verstrekkende gevolgen hebben. Onderschat het belang van een goede dakdekker dus niet en laat het dakdekken bij voorkeur over aan ervaren en kundige professionals.

Goed onderhoud uitvoeren

In dezelfde categorie valt het onderhoud aan daken. Onderhoud zorgt voor behoud van uw dak en daarom is het belangrijk dat ook het onderhoud goed gebeurd. Met periodiek onderhoud door een professional gaat uw dak uiteindelijk het langste mee en bent u er op tijd bij als er ingegrepen moet worden. Op het moment dat problemen aan het dak zichtbaar zijn aan de binnenkant van de woning is het al te laat en kan het zo maar een behoorlijke en kostbare klus worden om het dak weer in een goede staat te krijgen. 

Verhelpen van lekkage

Het verhelpen van de lekkage is vaak niet het meest lastig onderdeel van het herstel. Het is wel belangrijk dat het goed gebeurd. Bij hellende daken lost het vervangen van een dakpan vaak een groot deel van het probleem op, bij platte daken is een scheur eenvoudig te plakken. Maar het vinden van de problemen is meestal een behoorlijke lastige en tijdrovende klus die voor een getrainde professional makkelijker te klaren is dan voor u zelf.

Ook een verdere inspectie van het dak en de staat van het dak is niet onbelangrijk. Hoewel het verhelpen van het probleem misschien niet ontzettend moeilijk is moet het wel goed en netjes gebeuren om verdere lekkages te voorkomen. Daarom is het inhuren van een dakdekker voor de reparaties aan uw dak dus aan te raden.

Schakel een dakdekker in

Vanwege de problemen die lekkages kunnen veroorzaken is het belangrijk om werkzaamheden aan het dak goed, nauwkeurig en veilig uit te laten voeren. Dat is wat een dakdekker voor u kan doen 

Kosten voor het verhelpen

De kosten van de werkzaamheden zijn per aanbieder anders, zij bepalen namelijk zelf de tarieven. Het is daarom aan te raden om meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken. Een goede offerte geeft een helder inzicht in de opbouw van de prijs en zo ziet u welke onderdelen wat moeten kosten. Dit kunt u dan vergelijken met andere aanbieders. Met het vergelijken van offertes bespaart u tot wel 40% op de kosten.

Besparen op een dakdekker

Zelfstandige dakdekkers hebben vaak een lager tarief dan grotere bedrijven omdat zij minder kosten hebben. U kunt ook besparen door een deel van de werkzaamheden zelf uit te voeren. U kunt bijvoorbeeld een deel van het werk zelf uitvoeren of het afval verwijderen. Samen met de dakdekker kunt u bekijken hoe en waar u kunt besparen.