Dakdekker in uw regio nodig?

Vraag een vrijblijvende offerte aan ->

Leien dakbedekking

Leien worden al heel lang gebruikt als bedekking voor het dak. Vooral kunstleien zijn tegenwoordig heel populair vanwege hun concurrentiële prijs ten opzichte van dakpannen. Natuurleien zijn dan weer duurder, maar gaan wel een leven lang mee en trekken minder mos aan. Afhankelijk van de materiaalkeuze en de oppervlakte wordt de prijs bepaald.

Wat zijn leien?

Net zoals de dakpan is de daklei een eeuwenoude dakbedekking. Vroeger waren er nog geen kunstleien en gebruikte men natuurleien, nu worden er meer kunstleien gebruikt. De voordelen van een leien dak is dat deze duurzaam is en goed bestand tegen storm. Leien zijn uitermate geschikt om daken met afwijkende vormen te bedekken omdat de vorm en verscheidenheid het mogelijk maakt zich aan te passen.

Soorten leien voor dakbedekking

Bij de leien dakbedekking heeft u de keuze uit twee soorten leien, namelijk de natuurlijke en de kunstleien. De kleur van de natuurlei is afhankelijk van de groeve waar de lei vandaan komt en de prachtige natuurlijke kleuren variëren van bruin, groen, grijs tot blauw of antraciet. De kunstlei is verkrijgbaar in meer verschillende kleuren waaronder de grijs-, bruin-, rood en bruintinten. Qua vorm zijn de leien beiden in zowel een vierkante als rechthoekige vorm te krijgen en de punten kunnen ook worden afgerond.

Natuurleien

Natuurlei zijn natuurstenen die uit steengroeves overal ter wereld komen. Iedere groeve heeft een andere steensoort waardoor er veel verschillen onderling kleuren natuurlei zijn. Natuurleien zijn een natuurlijk product en hebben een natuurlijk voorkomen. Ook zijn ze goed bestand tegen storm en hebben niet veel onderhoud nodig. Erg gebruiksvriendelijk dus. Temperatuur schommelingen beïnvloeden de lei ook niet. Natuur leien hebben een enorm lange levensduur en de prijs is daar ook wel naar, het is een van de duurdere bedekkingen. Het feit dat het een natuurlijk product is maakt ook dat er oneffenheden voor kunnen komen in de lei en dat ze niet allemaal identiek zijn.

Kunstleien (vezelcement leien)

Deze leien worden gemaakt uit vezelcement. Vezelcement is licht en sterk en wordt gemaakt met cement en kunststofvezels. Kunstleien zijn geliefd voor hun goede prijs-kwaliteitverhouding en de diversiteit in het aanbod qua formaat en kleur. In tegenstelling tot de kunstlei is de vezelcementlei onderling identiek waardoor de uitstraling van uw dak strakker en egaler is dan bij een natuurlei. Architectonisch zijn kunstleien uiterst prettig om mee te werken, omdat de leien op allerlei verschillende manieren kunnen worden geplaatst. Kunstleien zijn goedkoper dan natuurleien. Ze zijn goed bestand tegen temperatuurverschillen. Hun levensduur is met 25-25 jaar korter dan die van een natuurlei. 

Kosten van een leien dak

Het plaatsen van een leien dak is niet de meest goedkope klus. De grootste kostenposten zijn de materiaal- en arbeidskosten. Deze worden beïnvloed door de grootte en complexiteit van het dak en uiteraard de keuze voor het soort dakbedekking. Een dak van kunstlei kost u gemiddeld 65 tot 75 euro per vierkante meter en zij hebben een levensduur van 25-35 jaar. De natuurleien zijn duurder, deze kosten gemiddeld 110 tot 120 euro per vierkante meter. De levensduur van deze lei is wel een stuk langer, ze gaan 80 tot 100 jaar mee en hoeven dus in principe niet vervangen te worden.

Vergelijken van dakdekkers

Als u uw dak wilt laten renoveren of vernieuwen doet u er goed aan om bij meerdere bedrijven een offerte op te vragen. Deze opdrachten zijn vaak behoorlijk aan de prijs en dan is het fijn om te weten dat u een goede prijs-kwaliteitverhouding krijgt. Aan de hand van de offertes kunt u het advies en de prijzen vergelijken. Let daarbij wel op wat er precies allemaal wordt gedaan, ook daar zit uiteraard een prijsverschil in.

Reinigen en onderhoud van een leien dak

Kunst- en natuurleien hebben onderhoud nodig. Kunstleien hebben dat vaker nodig dan natuurlijke leien. De kunstlei wordt tijdens het fabriceren voorzien van een coating die vocht en vuil afstotend werkt. Door de jaren heen slijt deze laag van de leien waardoor deze meer vocht opnemen er en mosvorming kan optreden. Om deze reden is het verstandig om uw dak te laten ontmossen want mos beschadigd uw leien. Na het ontmossen van uw dak wordt een nieuwe coating aangebracht en ziet uw dak er weer uit als nieuw, de coating gaat dan weer tien tot vijftien jaar mee. De behandeling van een natuurleien dak gaat op eenzelfde manier maar dat hoeft dus minder vaak dan bij een kunstlei en dat scheelt in de onderhoudskosten.

Twijfelt u tussen dakpannen en leien?

Een leien dak is duur dan een dak met dakpannen. Het leggen van deze daken kost meer tijd en daarmee dus meer geld. Ook het materiaal is duurder en natuurleien zijn nog weer duurder dan kunstleien. Leien zijn geschikter voor een lichtere dakconstructie omdat deze lichter van gewicht zijn en kunnen eigenlijk op alle dakvormen worden gebruikt, ook op gevels. Bovendien zijn leien beter bestand tegen storm dan dakpannen. Dat leien duurder zijn dan dakpannen staat buiten kijf, echter de levensduur, het onderhoudsgemak en de bestendigheid van leien tegen weersinvloeden maken leien een kwalitatief hoogstaand soort dakbedekking. Het is aan u om te beslissen waar u belang aan hecht, de uitstraling, levensduur of de kosten? Uiteraard kunnen we u altijd ondersteunen in het maken van deze keuze.