Hellende dak
Daken zijn grofweg in te delen in twee soorten, te weten de platte en hellende, schuine, daken. Het hellende dak is de meest voorkomende dakvorm. Dit dak past goed bij iedere bouwstijl en de vorm biedt extra ruimte voor berging of als leefruimte. Tegenwoordig geeft nieuwbouw vaker een plat dak dan voorheen maar met hellende daken wordt nog steeds gebouwd.

Dakbedekking voor hellende daken
Inhoud
Dakbedekking beschermt uw woning tegen natuuromstandigheden en bepaalt voor een groot deel aanzicht van uw woning. Niet ieder soort dakbedekking kan op ieder dak worden gebruikt. Bij hellende daken wordt meestal gebruik gemaakt van keramische dakpannen, leien en riet.
Dakpannen
Dakpannen zijn een eeuwenoude manier om daken mee te dekken. Vroeger maakte men gebruik van keramische dakpannen welke werden gemaakt door klei te bakken. Nu zijn er meer soorten dakpannen om uit te kiezen. Dakpannen zijn onder te verdelen op basis van het materiaal of de vorm van de pannen.
Betonnen dakpannen (sneldekpannen)
Deze dakpannen worden gemaakt van zand en cement. Ze zijn voordeliger dan keramische dakpannen en hebben een lange levensduur, soms wel langer dan 30 jaar. Daarom worden ze ook veel gebruikt als dakbedekking. Ze zijn duurzamer dan keramische pannen omdat ze niet gebakken worden. Betonnen dakpannen zijn gegolfd als vlak verkrijgbaar. Betonnen dakpannen zijn vorstvrij en goed bestand tegen Uv-straling. Door de dakpannen te behandelen met een speciale coating krijgen de pannen een langere levensduur en worden ze vuilafstotend en hechten mos en algen minder makkelijk aan de dakpannen.
Keramische dakpannen (kleidakpannen)
Keramische dakpannen worden vervaardigd uit gebakken klei. Ze zijn net zoals betonnen pannen zowel gegolfd als vlak verkrijgbaar. Door de natuurlijke materialen waarmee de pan gemaakt wordt heeft deze pan een mooie natuurlijke uitstraling. Keramische dakpannen zijn duurzaam en kleurvast. De pannen gaan tot wel 50 jaar mee wat de prijs kwaliteit verhouding zeer gunstig maakt. De keramische dakpan kan worden afgewerkt met een glazuurlaag om de levensduur te verlengen en uw dak te beschermen tegen algen, mos en vuil. Het is ook mogelijk om deze pannen te laten kleuren.
Leien
Leien leggen op een hellend dak is niet de meest eenvoudige klus, u doet er dus goed aan dit over te laten aan een ervaren en kundige dakdekker. De kosten van de professional en de tijd die in het leggen van leien zit maakt het een prijzige dakbedekking. Het voordeel van deze dakbedekking is dat ze op tal van dakvormen toepasbaar zijn en ook in de gevel verwerkt kunnen worden. Leien zijn in een natuurlijke en kunstmatige variant verkrijgbaar. Aangezien het bij de natuurlijke leien een natuurproduct betreft is geen ene lei gelijk aan een andere, niet qua kleur en niet qua vorm. De kunstmatige zijn wel allemaal hetzelfde.
Rieten dak
Rieten daken kwamen vroeger veel voor. Tegenwoordig zijn rieten daken niet meer voor iedereen weggelegd. Het is een behoorlijk arbeidsintensief proces om daken met riet te dekken. Daarnaast is het een behoorlijke kwetsbare bedekking die veel onderhoud nodig heeft. Het verzekeren van een woning met een rieten dak is ook duurder omdat de risico’s groter zijn. Een rieten dak brandt net wat sneller dan een stenen dak.
Zinken dak
Zinken daken komen veel voor bij moderne woningen met een afwijkende constructie. Ook deze dakbedekking vereist een kundige professional om het dak te dekken. Uiteraard is dit iets om rekening mee te houden met betrekking tot de kostprijs van een zinken dak. Een zinken dak heeft een enorm lange levensduur en kan wel meer dan 100 jaar blijven liggen.
Hellend dak isoleren
Warmte stijgt op en het dak is het hoogste punt van uw woning dus het isoleren van uw dak is niet onverstandig. Het isoleren van uw woning is een investering maar door te besparen op de energiekosten verdient u deze kosten weer terug. Isoleren kan op drie manieren, langs buiten, langs binnen en door het isoleren van de zoldervloer.
Isoleren langs buiten
Indien u al werkzaamheden heeft gepland aan uw dak is het verstandig om te kijken of u deze werkzaamheden kunt combineren met het isoleren van uw woning. Met name bij isolatie langs buiten scheelt dit echt veel. Het voordeel van buiten langs isoleren is dat de binnenkant van de woning hetzelfde blijft. Om buiten langs te isoleren moet de bedekking van het dak af. Zo bespaart u op de uitgaven omdat u een aantal kosten maar één keer maakt of minder maakt zoals bijvoorbeeld de stellingen, containers en het transport.
Dak isoleren langs binnen
Binnenlangs isoleren heeft de voorkeur als u wilt dat de dakbedekking en dakconstructie intact blijven. Het is ook voordeliger omdat er minder ingrijpende werkzaamheden bij horen wat bij buitenlangs wel het geval is. Het isoleren op deze manier kan zo ook sneller gebeuren en isolatie aan de binnenkant kan makkelijker later worden geplaatst. Maar ook hier geldt dat het wel zo makkelijk is om alles in één keer te doen. Aan de isolatie wordt een dampscherm toegevoegd om condensvorming en daarmee vochtproblemen en schimmel te voorkomen.
Zoldervloer isoleren
Als u de zolder niet gebruikt als slaapkamer of leefruimte dan is het ook een optie om de zoldervloer te isoleren. Het voordeel is dat de te verwarmen ruimte kleiner is omdat de zolder niet verwarmd hoeft te worden. Als u later de zolder wilt gebruiken als extra kamer kunt u altijd nog het dak isoleren. De isolatie kan zowel tussen de vloerbalken als bovenop de vloer worden geplaatst. Door harde isolatieplaten te gebruiken kunt u gewoon op de vloer blijven lopen.
Een waterdicht dak
Het idee van een dak is dat een dat uw woning beschermt tegen weersomstandigheden. Regen hoort daar ook bij dus een waterdicht dak is wel handig. Om een dak waterdicht te maken wordt er vaak een onderdak gebruikt. Dit onderdak wordt geplaatst tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal en beschermen de dakconstructie tegen vuil en vocht.
Dakgoot installeren
Dakgoten voeren het water af wat van uw dak afkomt. Dakgoten zijn er in alle vormen, maten en materialen. De keuze voor uw dakgoot hangt samen met de uitstraling van uw woning en de keuze voor de dakbedekking. De dakgoot maakt het geheel af. Een flinke dakgoot zoals een bakgoot past bij landelijke en traditionele woningen met een klassiek dak. Er zijn ook dakgoten die niet zichtbaar zijn en deze worden vaak gebruikt voor bijvoorbeeld dakkapellen. Uw dakdekker kan u alles vertellen over de mogelijkheden voor uw dak en plaatst de dakgoot op de juiste manier zodat u zeker bent van een goede afvoer van hemelwater.