Groendak
Een groendak is een dak wat begroeid is met een bepaald soort planten, grassen, vetplanten, kruiden of tuinplanten. Een groen dak is steeds vaker zichtbaar in het straatbeeld. En dat is een mooie ontwikkeling waarmee wordt bijgedragen aan een groenere toekomst.
Waarom de keuze voor een groendak?
Inhoud
Groendaken voorzien niet alleen in isolatie van uw dak, het beschermt ook tegen water en Uv-straling. Daarmee functioneren ze dus als iedere andere dakbedekking. Maar bovenal, groendaken zijn plekken die voorheen niet groen waren en nu dienen als extra tuin voor bij uw woning of als plek voor insecten om zich te vestigen. Zo draagt een dak bij aan een mooiere natuur.
Een groendak kan ook worden gecombineerd met zonnepanelen of windmolens, dan spreekt men van een energiedak. Tot een helling van 35 graden kunnen groendaken worden geplaatst zonder bijzondere technieken te hoeven gebruiken. Een hellend dak heeft als voordeel dat er geen drainage laag hoeft te worden aangebracht, het water loopt immers vanzelf van het dak af. Er zijn twee soorten groene daken te weten de intensieve en de extensieve groendaken.
De opbouw van uw groendak
Er zijn verschillende systemen op een groendak aan te leggen. Het verschil zit in het aantal lagen waaruit het dak bestaat.
Eenlagig systeem
Dit systeem heeft één laag, een sterk drainerende grondlaag met daarin de planten, bovenop een beschermende waterkerende dakbedekkingslaag. Het nadeel van het eenlagig systeem is dat de grondlaag volledig verzadigd raakt door de wortels van de beplanting. Deze verzadiging kan ertoe leiden dat het water niet meer goed afgevoerd kan worden en dat is funest voor de planten en het dak. Dit is ook de reden dat dit systeem niet veel meer wordt toegepast. Het is wel de meest voordelige variant.
Tweelagig systeem
Onder de grondlaag komt een extra drainagelaag, bijvoorbeeld speciale drainagematten of een laag gesteente met een sterk absorberend vermogen. Boven de drainagelaag komt een filterlaag, turf of filterdoek zodat de drainagelaag niet verstopt raakt. Boven de filterlaag komt de vegetatie.
Drielagig systeem
Het meest degelijke systeem is het drielagig systeem. Een drielagig systeem is voorzien van een extra hemelwaterreservoir die kan worden geïntegreerd in de drainagelaag. Zo kunnen periode van droogte worden opgevangen en heeft de beplanting altijd voldoende water. Uiteraard brengt een extra laag extra kosten en gewicht met zich mee.
Intensieve groendaken, daktuinen
Deze groendaken zijn zoals een tuin. Bij deze daktuin is het belangrijk dat de constructie het gewicht van de tuin kan dragen, met een gewicht van 200 kilo per m2 heeft uw dakconstructie behoorlijk wat te verduren. Een vergunning voor deze toepassing en een controle door een bouwkundige is daarom een vereiste bij de aanleg van een groendak. Dit dak functioneert als een reguliere tuin en heeft daarom ook hetzelfde onderhoud nodig.
Extensieve groendaken
Een begroeid dak maar dan met onderhoudsarme begroeiing zoals mos, vetplanten of kruiden. Dit dak is niet beloopbaar, het heeft geen recreatiebestemming zoals een intensief groendak. Daarom is het ook lichter van gewicht, gemakkelijker en voordeliger om aan te leggen dan een intensief groendak. Het gewicht van dit dak is 40 tot 110 kilo per m2. Uw dakconstructie moet worden gecontroleerd op draagkracht maar een vergunning is bij dit dak niet nodig. Het dak is niet bedoeld om te belopen en te gebruiken als tuin en vergt minder onderhoud vanwege de beplanting.
Wat zijn de voordelen van een groendak?
Een groendak heeft een uitstekende isolatie, in de zomer houdt het de warmte buiten en in de winter binnen. De uitstraling van een groendak is bijzonder en kleurt met de seizoenen. Meer natuurlijke kleuren zijn er niet te vinden. De levensduur van het dak wordt verlengd door de beschermende werking van de beplanting. De groendaken absorberen water geven het gestaag af, hierdoor is er minder overlast bij enorme regenbuien. Daarnaast draagt de beplanting bij aan een betere luchtkwaliteit en bieden ze insecten een huis.
De nadelen van groendaken
Net zoals een tuin heeft een groendak ook onderhoud nodig en kan er ook onkruid groeien. Ook kan het groendak vogels en andere beestjes aantrekken waar u misschien niet op zit te wachten, in het ergste geval gaan ze op zoek naar een hapje en spitten ze het hele dak om. Een lekkage is vervelend, maar op zoek naar een lekkage tussen de planten is net wat lastiger, niet alleen het opsporen ook het repareren is lastiger. De kosten voor een groendak zijn behoorlijk hoog waarbij de kosten voor een intensief dak bijna het dubbele zijn van die van een extensief groendak.
Onderlaag voor uw groendak
Er zijn verschillende onderlagen voor uw groendak. Hierbij is het belangrijk dat de onderlaag wortelbestendig is zodat de wortels de bedekking niet beschadigen wat tot lekkages kan leiden. EDPM, PVC en TPO zijn geschikte onderlagen voor een groendak. Ook moet de dakconstructie het gewicht van het groendak kunnen dragen, dit is namelijk veel zwaarder dan andere soorten dakbedekking.
Subsidie mogelijk?
Veel gemeenten geven subsidie om uw tuin groen aan te leggen. Ook het afkoppelen van de regenpijp of het aanleggen van een groendak kan gesubsidieerd worden. De dakdekker uit uw omgeving is op de hoogte van de mogelijkheden en kan u meer vertellen.
Aanleggen door dakdekker
Een dakdekker kan u helpen het groendak van uw wensen te verwezenlijken, Daarnaast hebben zij de kennis en ervaring in huis om u te helpen bij het aanvragen van eventuele vergunningen en subsidies. Door meerdere offertes aan te vragen kunt u bekijken wat er mogelijk is binnen uw budget en welke mogelijkheden de aanbieders zien.