EPDM dakbedekking
EPDM dakbedekking is een waterdichte dakbedekking. Het is niet de meest goedkope uit het rijtje maar de levensduur van EPDM is daarentegen erg lang en het heeft bijna geen onderhoud nodig. Bij het plaatsen van deze dakbedekking wordt meestal gebruik gemaakt van een op maat gesneden stuk, het voordeel is dat er dan geen naden op het dak zitten die kunnen gaan lekken. Als er wel meerdere stukken zijn worden deze over elkaar geplaatst met enkele centimeters overlap. Het plaatsen van de EPDM delen kan op verschillende manieren.
EPDM lijmen
Inhoud
Hierbij worden de folies op de onderliggende laag vastgelijmd, uiteraard kan dat alleen als de onderlaag hiervoor geschikt is. Als er meteen isolatie wordt geplaatst is het in bepaalde gevallen ook mogelijk om de folie direct op de isolatieplaten te lijmen. Is dat niet het geval dan moet er eest een tussenlaag komen.
Ballastlaag
Een ballastlaag is bijvoorbeeld een laag grind die de folies op de plek moet houden. Bij het plaatsen met een ballastlaag liggen de folies namelijk los op het dak. Dit maakt dat het plaatsen heel vlot verloopt.
Mechanische bevestiging
De folies kunnen ook mechanisch worden bevestigd. Het bevestigen van de folie kan zowel onder als boven de dakbedekking.
De voordelen van EPDM dakbedekking
De gemiddelde levensduur van deze dakbedekking is gemiddeld 40 tot 50 jaar en daarmee heeft deze dakbedekking een van de langste levensduren. Door de elasticiteit scheurt het materiaal bijna niet. De brandende zon of de vrieskou die de dakbedekking laat krimpen en uitzetten hebben geen vat op dit materiaal. Ook is het onderhoudsarm en eenvoudig aan te brengen over bestaande bedekking. Een beschadiging is te verhelpen met folie en omdat EPDM niet doorscheurt blijft het daar dan ook bij. Deze eigenschappen zorgen er ook voor dat het dak goed beloopbaar blijft, het kan immers tegen een stootje. Voor een groendak is dit de ideale ondergrond omdat het waterdicht en wortelbestendig is.
De kosten van een EPDM dak
De kosten van een EPDM dak bestaan uit een aantal onderdelen. De gemiddelde kosten voor alleen het plaatsen van de dakbedekking bedragen 50 euro per vierkante meter. De materiaalkosten en het aantal uren werk zijn over het algemeen de grootste kostenposten bij het laten plaatsen van een EPDM dak. Het aantal vierkante meters dak en de bereikbaarheid van het dak zijn daarin bepalend, alsmede het soort EPDM uiteraard. Afhankelijk van de staat waarin het dak verkeert kan het zijn dat ook daar nog kosten moeten worden gemaakt. Bijvoorbeeld het verwijderen van oude bedekking en beschutting en het afvoeren van het vuil. Als u meteen isolatie wilt plaatsen komt dit ook nog bovenop de prijs, net zoals het vervangen van bijvoorbeeld de dakconstructie.
Zelf een EPDM dak leggen
EPDM kan worden aangebracht op heel veel verschillende ondergronden, zoals staal, hout en beton. Maar bijvoorbeeld ook over oud bitumen en gecacheerde isolatieplaten.
Voorbereiding
Voordat de dakbedekking wordt aangebracht moet de ondergrond schoon, droog, stof- en vetvrij zijn. Ook is het belangrijk dat er geen scherpe oneffenheden onder de folie terecht komen. De ondergrond is gemakkelijk te reinigen met warm water en ammoniak dan is de ondergrond meteen vetvrij. Laat het wel goed drogen voordat u de folie aanbrengt. Voordat u de folie kan bevestigen op de ondergrond moet de spanning eruit, dit doet u door de folie uit te rollen en een uur te laten rusten. Na het rusten vouwt u de randen 20 centimeter om en daarna rolt u de folie voor de helft op, bijvoorbeeld om een buis heen.
De folie op het dak aanbrengen
U kunt de lijm nu aanbrengen op het gedeelte van het dak waarvan u de folie opgerold heeft. De lijm brengt u dus aan op het dak en niet op de folie. Afhankelijk van de soort lijm moet u of wachten of kunt u de folie meteen terug rollen. Met een EPDM roller kunt u vouwen en oneffenheden uit de folie rollen en de folie goed aandrukken op de lijm en ondergrond. Vervolgens kunt u het tweede gedeelte op dezelfde wijze leggen. Als de dakbedekking niet uit één stuk bestaat worden de losse stukken met een overlap gelegd en gelijmd.
De randen afwerken
Ook bij de randen is de afwerking afnhankelijk van het type lijm dat u gebruikt. Bij de randen worden de ondergrond én de folie ingesmeerd met lijm. Ook hier rolt u met de roller oneffenheden en vouwen uit de folie en drukt u de folie stevig aan. Hierna kunt u de hoeken maken en de daktrim aanbrengen.
Onderhoud aan EPDM dakbedekking
EPDM dakbedekking heeft amper onderhoud nodig, het is aan te raden om ieder jaar de dakbedekking te controleren op beschadigingen. Ook adviseren wij om het dak dan meteen schoon te maken. Zo vermijdt u risico’s op beschadiging gaat het EPDM langer mee.