Dakdekker in uw regio nodig?

Vraag een vrijblijvende offerte aan ->

Dakterras

Door uw dak te gebruiken als dakterras heeft uw woning meer leefoppervlakte. Met name in de lente en zomer is het heerlijk om buiten te kunnen zijn. In de privacy van uw eigen woning is dat nog fijner. Met een dakterras aan de achterzijde van uw woning kunt u in alle rust genieten van de eerste zonnestralen of van een heerlijke kop thee in de avondzon.

Belang van een terras

Buitenlucht en zonlicht is goed voor mensen. Een dakterras biedt de mogelijkheid om lekker buiten te zitten en te genieten.

Meerwaarde

Met het aanleggen van een dakterras vergroot u de leefruimte van uw woning. Daarmee voegt een dakterras waarde toe aan uw woning. Het verschil van de waarde toename is afhankelijk van de locatie van uw woning en of het de eerste buitenmogelijkheid is, of niet. Waarbij de toevoeging uiteraard meer is als dat het geval is.

Voordelen

Door een plat dak in te richten als dakterras maakt u optimaal gebruik van de ruimte die het dat biedt. Het is zonde om deze ruimte niet te benutten. Ook heeft u een mooi uitzicht om van te genieten en omdat een dakterras hoger gelegen is dan een tuin heeft u ook meer privacy.

Prijsindicatie voor de aanleg van een dakterras

Om een dakterras aan te leggen is er meer nodig dan een plat dak waarop gelopen mag worden en een hekje. Zo moet de dakconstructie in orde zijn, het dakterras moet toegankelijk zijn, bijvoorbeeld via een balkondeur of een trap. De prijs hangt ook samen met hoeveel werk u zelf doet, of uitbesteed. De materialen, afwerkingen en aanpassingen kunt u ook zo luxe maken als u wenst, of juist niet. Toegang kan bijvoorbeeld ook door een bestaand raam, maar dat is iets wat u zelf moet bepalen.  

Keuze van juiste dakbedekking

Niet ieder soort dakbedekking is geschikt als ondergrond voor een dakterras. Als u ooit van plan bent om een dak in te richten als terras is het wel verstandig om daar rekening mee te houden als u uw dak moet renoveren. Er zijn twee opties als het gaat om het aanleggen van een terras. U kunt een dakbedekking leggen die goed bestand is tegen recreatief gebruik en hierop vlonders leggen of u kunt een hele tuin aanleggen op uw dak. De mogelijkheden zijn eindeloos en de keuze is aan u.

Controle van de constructie

Veiligheid en stevigheid staan voorop bij het aanleggen van een dakterras. U wilt uw dak echt niet beschadigen en de hoogte van een terras maakt dat het veilig te betreden moet zijn. En niet ieder dak kan zo maar worden omgebouwd tot dakterras. De constructie van uw dak moet het allereerst aan kunnen. Daarom is het belangrijk dat uw dakconstructie wordt gecontroleerd om zeker te weten dat de aanleg van een dakterras verantwoord is. Vooral als een groendak aan wilt leggen om als dakterras te gebruiken, het gewicht van een groendak is door de aarde namelijk een heel stuk zwaarder dan het gewicht van een houten vlonder.

Vergunning nodig?

In de meeste gevallen heeft een een vergunning nodig om uw dakterras te realiseren. Dit heeft te maken met het aanzicht van uw woning en omgeving. Maar ook de buren en hun privacy spelen hierin mee. U kunt een bouwtekening laten maken door een architect en deze inleveren bij de gemeente ter beoordeling. Hierbij speelt de veiligheid een belangrijke rol. Ook uw buren kunt u deze plannen tonen, misschien willen zij ook een dakterras laten aanleggen en is er de optie om dat samen te doen.

Inrichten van een dakterras

Bij het aanleggen en inrichten van uw dakterras zijn er een paar dingen die u in uw achterhoofd kunt houden om optimaal gebruik te kunnen maken van uw terras. Hoe wilt u het dak bereiken, via welke ruimtes? Een opgang via de slaapkamer betekent dat uw gasten ook eerst door uw slaapkamer moeten om het terras te betreden. De bereikbaarheid van een toilet en keuken zijn vaak ook belangrijk, een dakterras wordt veel gebruikt om samen te eten of borrelen dan is het wel handig om geen meters te hoeven maken met uw bordje. En als u twee trappen op moet op naar het toilet te gaan is dat ook niet echt uitnodigend. Het belangrijkste is misschien wel de zon en ligging van uw terras. Als u de keuze heeft waar u het kunt aanleggen houdt dan rekening met het opkomen en ondergaan van de zon. Een terras in de schaduw is toch net anders dan een terras met zonnestralen op uw gezicht.