Dakdekker in uw regio nodig?

Vraag een vrijblijvende offerte aan ->

Dakshingles

Shingels komen steeds meer voor in het Nederlandse straatbeeld. In Amerika worden ze al lang gebruikt. Vooral bij tuinhuisjes en overkappingen wordt deze bedekking veel toegepast.

Wat zijn dakshingles?

Shingels zijn bitumineuze dakleien meestal zijn ze lichtbruin maar andere kleuren kunnen ook. Het zijn dakpanplaten, een prefab dakbedekking die eruit ziet als dakleien maar worden gelegd in stroken.

Soorten dakshingles

Bij dakshingles heb je vooral een verschil tussen de vorm van de shingles. Er kan gekozen worden tussen 3 vormen:

  1. Rechthoekig
  2. Zeshoekig
  3. Beverstaartvormig

Hierbij staan ze direct in volgorde van populariteit. Naast het kiezen van de vorm zijn deze ook verkrijgbaar in diverse kleuren. Deze zal afhangen van de omliggende kleuren die gekozen zijn.

Eigenschappen van Shingles

Shingels zijn ontzettend gebruiksvriendelijk. Ze zijn eenvoudig aan te brengen, makkelijker en dus sneller dan bitumen of dakpannen.

Levensduur

De levensduur van shingles is niet het sterkste punt van deze dakbedekking. Gemiddeld heeft u er 20 tot 25 jaar plezier van. Er zijn echter factoren die invloed hebben op de levensduur. Zoals het onderhoud, het type shingle, de omgeving en ligging van het dak. Shingles gemaakt van de APP bitumen zijn beter bestand tegen vocht en gaan daarom langer mee. De meeste dakshingles zijn geïmpregneerd of gecoat met een anti-mos middel waardoor misvorming pas na een verloop van tijd optreedt.

Voordelen

Dakshingles zijn in verhouding met andere soorten dakbedekking een stuk voordeliger. Ook is deze dakbedekking gemakkelijk te plaatsen waardoor er geen dakdekker ingehuurd hoeft te worden, ook dat scheelt natuurlijk in de uitgaven. Bij regenval of hagel heeft u geen last van geluid, iets wat u bij kunststof en metaal wel heeft. Daarnaast zijn de shingles goed bestand tegen weersomstandigheden, zelfs de extreme zoals storm hagel en vorst. En deze leien zijn ook nog eens in verschillende kleuren en vormen te krijgen. Qua vorm kunt u kiezen tussen, rechthoekig, zeshoekig en de zogenaamde beverstaartvorm. De laatste vind u vooral op dierenverblijven vanwege de landelijke uitstraling.

Nadelen

De levensduur van shingles is dus niet enorm lang. Maar vanwege het gebruiksgemak en de prijs is dat ook niet per se een probleem. 

Dakshingles plaatsen

Als u dakshingles op een nieuwbouwwoning wilt aanbrengen doet u er goed aan om dit op een goed geventileerd ondergrond te doen. Rechtstreeks aanbrengen op een geïsoleerd ondergrond komt de levensduur van de dakbedekking namelijk niet ten goede. De thermische belasting en de vochtbelasting aan de onderkant van de shingles heeft daar mee te maken. Shingles moeten worden geplaatst op een egaal houten oppervlakte op een dak met bij voorkeur een hellingshoek van minstens 25 graden.

Kosten van aanleg

De kosten van het laten plaatsen van dakshingles hangen samen met het materiaal wat u op uw dak wilt hebben en hoe lang de dakdekker werk heeft. Deze twee factoren zijn de grootste onderdelen van de totaalprijs. Dan zijn er nog wat andere kosten zoals voorrijkosten, het verwijderen van oude dakbedekking en het afvoeren van vuilnis.

Dit zijn kosten waar u, als u dat wenst, invloed op kunt hebben door het zelf uit te voeren. Samen met de dakdekker kunt u de offerte bekijken om te zien waar u werkzaamheden kunt verrichten zodat de dakdekker minder lang bezig is met uw klus. De voorrijkosten zijn uiteraard te beïnvloeden door geen dakdekker uit Friesland in te huren om in Maastricht een dak te plaatsen.

Dakbeschot controleren

Omdat dakshingles moeten worden bevestigd op houten plaatmateriaal moet de ondergrond worden gecontroleerd op geschiktheid. De minimale dikte moet bijvoorbeeld 18 mm zijn.

Afwerking

De shingles worden gelegd vanaf de onderkant naar de nok. Bij de nok worden losse shingles over de nok gevouwen en vastgezet met asfaltnagels, de shingles moeten elkaar hierbij overlappen. Als de shingles eerst verwarmd worden met een föhn zijn ze makkelijker te vouwen. De randen van het dak worden afgewerkt met aluminium strips. 

Prijs per m2 voor dakdekker

De kosten om dakshingles te laten plaatsen door een dakdekker liggen rond de 20 euro per vierkante meter. Hierbij word er onderscheidt gemaakt in het materiaal en het tarief van een dakdekker.

ProductKosten
Dakshingles per m2€8,- t/m €15,-
Tarief dakdekker€35,- per uur
Leggen dakshinglescirca €20 per m2

Duurder alternatief

Een alternatief is het kiezen voor een leien dakbedekking. Deze kan vaak op dezelfde soorten daken gebruikt worden. Zowel het materiaal als het plaatsen van een leien dakbedekking is een stuk prijziger. 

Dakdekkers vergelijken

Als u een dakdekker wilt inhuren om de shingles voor u te leggen is het verstandig om meerdere offertes op te vragen. Zo kunt u de prijzen vergelijken en kijken welke offerte het beste overeenkomt met uw wensen en uw budget.