Dakdekker in uw regio nodig?

Vraag een vrijblijvende offerte aan ->

Dakrenovatie

Goed onderhoud van uw dak leidt tot het behoud van uw dak. Als huiseigenaar draagt u zelf de zorg voor het onderhoud van uw woning. Er zijn verschillende onderdelen waarbij het periodieke onderhoud essentieel is en dat komt met name omdat de gevolgen van gebrekkig onderhoud dan echt verstrekkende gevolgen hebben. Ook voor verzekeraars is informatie met betrekking tot onderhoud en de frequentie ervan vaak van belang bij waterschade.

Aangezien het dak toch wel een groot en essentieel onderdeel van een huis is, is het onderhoud een punt van aandacht. Er zijn een aantal factoren die bepalen hoe vaak en wat voor een onderhoud er nodig is aan het dak. De vorm, het soort dakbedekking, ouderdom en de omgeving van het dak bijvoorbeeld. Het onderhoud kan jaarlijks, halfjaarlijks of incidenteel gebeuren. Bij het onderhoud worden de dakgoten en de dakbedekking geïnstpecteerd op scheuren, breuk en slijtage. Indien mogelijk worden er meteen kleine reparaties uitgevoerd. Als er meer nodig is bijvoorbeeld als er een deel van de bedekking vervangen moet worden dan is het tijd voor een dakrenovatie.

Voordelen van een dakrenovatie

Door uw dak te renoveren ziet uw dak er weer uit om door een ringetje te halen en zit u voorlopig weer droog. Maar er zijn meer voordelen, zoals de verbetering van de isolatie van uw woning en dus een lagere energierekening. Uw woning is meer waard op de woningmarkt en omdat u door de renovatie de dakconstructie heeft behoed voor aantasting en daarmee voor het vervangen van het gehele dak. Onderhoud zorgt voor behoud, dat blijkt wel weer.

Mogelijkheden

Er zijn meerdere opties als het op een dakrenovatie aankomt. Als eerste kunt u de dakbedekking vervangen, als de schade in de dakbedekking zit kan dit lekkages en schade veroorzaken aan de dakconstructie en dan bent u veel verder van huis. De kosten van deze ingrepen liggen ook stukken hoger.

Isolatie

Als u werk aan het dak laat uitvoeren is het een idee om meteen te kijken wat er mogelijk is qua isolatie. Afhankelijk van het soort dak, plat of hellend zijn er verschillende manieren om isolatie te plaatsen. Soms is het nodig dat de bedekking er helemaal af gaat en dan is een renovatie dus het ideale moment om meteen de isolatie mee te pakken. 

Onderdak

Bij oudere woningen mist het onderdak vaak terwijl het onderdak tegenwoor dit een belangrijk onderdeel van het dak is. Het onderdak beschermt de isolatie en dakconstructie tegen aantasting door vocht, stof en wind. Het onderdak moet echt wel dampopen zijn zodat vocht de woning uit kan.

Nieuwe dakconstructie

De dakconstructie draagt het gehele dak. Als de constructie is verzwakt en daardoor niet meer stevig genoeg is moet deze helaas in zijn geheel worden vervangen. Vocht kan de constructie bijvoorbeeld aantasten. De totale dakconstructie vervangen is een behoorlijk prijzige klus er gaat veel tijd, arbeid en materiaal in zitten.

Vervangen van een bitumen dak

Een plat dak krijgt meer te verduren dan een hellend dak, regen blijft op een plat dak liggen waar het bij een hellend dak gewoon van het dak glijdt. Bij het vervangen van dakbedekking bij een plat dak is bitumen een vaak gebruikt materiaal en het staat bekend om een goede prijs kwaliteit verhouding. is nog voordelig ook.

Dakpannen vernieuwen

Als u uw dak droog wilt houden zijn de dakpannen essentieel zodat uw dak de woning goed kan blijven beschermen. Er zijn drie verschillende soorten dakpannen waar u uit kan kiezen te weten, keramische- en betonnen pannen of leisteen. Leisteen is in de varianten natuur- en kunststeen te verkrijgen. De kosten van de verschillende dakpannen variëren uw dakdekker kan u daar meer over vertellen.

Kosten van dakrenovatie

De kosten van uw dakrenovatie hangen af van een aantal elementen. Grotendeels heeft u de kosten daarmee zelf in de hand maar een dakrenovatie blijft vaak een redelijk grote uitgave. Samen met uw dakdekker kunt u de mogelijkheden binnen uw budget bekijken en bepalen wat er mogelijk is.

Arbeid

Het aantal manuren wat er in de renovatie zit is een van de kostenposten. Hoe groter de klus hoe meer uren. Ook de complexiteit van de klus, toegankelijkheid van het dak, soort materiaal en eventuele extra’s spelen daarin dus een rol.

Afvoer van materiaal

De oude materialen moeten worden verwijderd en weggebracht. Dit kunt u zelf doen of de dakdekker laten doen, dan valt dit uiteraard ook onder de kosten.

Nieuw materiaal

Als u uw dak renoveert kunt u ervoor kiezen om een ander soort dakbedekking te laten leggen. Dit kan de kosten drukken of verhogen, de materiaalkosten zijn over het algemeen de grootste kostenpost, bitumen is het

Prijs verschilt per soort dak

Een renovatie kost minder dan een heel nieuw dak. Alleen de bedekking vervangen is ook voordeliger dan aanvullend isoleren. Alle extra werkzaamheden kosten meer tijd en materiaal. Om zeker te weten dat u niet te veel of te weinig laat doen is het verstandig om meer dan een dakdekker te laten kijken. Het oplappen van een dak kost ook geld maar als dat toch onvoldoende blijkt heeft u een jaar later alsnog een nieuw dak nodig. 

Bespaartips

Er zijn een aantal zaken waar u op kan besparen door het zelf te doen in plaats van uit. U kan er uiteraard voor kiezen om uw dak zelf te renoveren, echter is dit een klus die niet onderschat moet worden. Al is het alleen al vanwege het belang van een dak voor een woning. Het renoveren van een dak is het beste over te laten aan ervaren vaklui, door het te laten doen heeft u ook nazorg en garantie. Maar het afvoeren van oud materiaal kunt u bijvoorbeeld zelf doen, of alvast het grint van het dak verwijderen. U kunt overleggen met de dakdekker welke werkzaamheden u kan overnemen en welke beter uitgevoerd kunnen worden door de professional.

Kijk ook gelijk naar isolatiemogelijkheden

Als u dak er toch af moet is het handig om te kijken wat u meteen nog meer kan laten doen. Als het budget dit toelaat uiteraard. Bent u van plan om te isoleren dan kunt u dat beter meteen laten doen. Ook het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen, of het reinigen van uw dak kan worden gedaan als ze daar toch al mee bezig zijn.

Bespaartips op een dakdekker

Een dakdekker in de buurt is vaak voordeliger dan een dakdekker die vanuit de andere kant van het land moet komen.

Doe het samen met de wijk/buren

Woont u in een rijtjeswoning of een twee onder een kap, vraag of de buren ook mee willen doen. Vaak is het voordeliger als er meer woningen in een keer gebruik maken van dezelfde dienst. Bovendien is de kans groot dat als uw dak onderhoud nodig heeft, het dak van uw buren zich in dezelfde staat bevindt.