Dakdekker in uw regio nodig?

Vraag een vrijblijvende offerte aan ->

Dakpannen

De meest voorkomende dakbedekking is de ouderwetse dakpan. Deze vorm van dakbedekking is al eeuwen oud en nog steeds een vertrouwd onderdeel van het straatbeeld. Een goede prijs kwaliteit verhouding en de mogelijkheden die dakpannen bieden maken het een geliefde dakbedekking.

Wat kost het vervangen van dakpannen en welke soort moet hiervoor gekozen worden?

Dakpannen plaatsen

Dakpannen vervangen

In geval van ernstige schade aan de dakpannen of aan het einde van de levensduur van de pannen moeten deze helaas vervangen worden. Soms is een kleine reparatie of het vervangen van enkele pannen voldoende. Soms moet er een dakrenovatie plaatsvinden of moet er zelfs een geheel nieuw dak op uw woning. In het laatste geval wordt de dakconstructie ook vervangen, dit is bijvoorbeeld het geval als de constructie is aangetast en verzwakt door vocht of schimmel.

Kosten van vervangen dakpannen

De kosten van het vervangen van dakpannen hangt af van een aantal factoren. Grotendeels bestaande uit met name de materialen en de kosten voor de arbeid.

De kosten worden bepaald door de keuze van het soort dakpannen, de afwerking en dergelijke. Maar ook de bereikbaarheid en grootte van het dak en de moeilijkheidsgraad van het te bedekken dak spelen een grote rol.

Werkzaamheden op het dak moet veilig gebeuren en daarom is het belangrijk dat er voldoende tijd wordt genomen om goed en veilig te werken. In gevaarlijke situaties is het nodig dat er valbeveiliging word geplaatst.

Als u problemen met uw dak ondervindt doet u er verstandig aan om meerdere professionals te laten kijken en de adviezen en offertes onderling te vergelijken.

Kosten kunt u eventueel nog drukken door bijvoorbeeld de oude bedekking zelf te verwijderen en af te voeren, dan hoeft uw dakdekker dat niet te doen.

Soorten dakpannen

Dakpannen zijn er in verschillende materialen en vormen. Hierdoor zijn er nu meer mogelijkheden met dakpannen. Dakpannen worden vaak op basis van het materiaal of de vorm onderverdeeld.

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen worden gemaakt met een mengsel van zand en cement met eventuele extra stoffen.

De pannen hebben een goede prijs kwaliteit verhouding en passen eigenlijk bij iedere bouwstijl, de vele mogelijkheden die de pannen bieden dragen daaraan bij.

Betonnen dakpannen worden ook wel sneldakpannen genoemd en zijn gemakkelijk en snel te leggen.

Waarom kiest u voor betonnen dakpannen?

  • Prijstechnisch: Deze dakpannen zijn goedkoper dan keramische dakpannen wat ze geliefd maakt.
  • Weersinvloeden: De pannen zijn vorstvrij en bestand tegen weersinvloeden zoals Uv-stralen.
  • Diverse uitvoeringen: Betonnen pannen zijn verkrijgbaar in gegolfde- en de vlakke uitvoering.
  • Lange levensduur: Betonnen dakpannen kunnen worden gecoat om vuil, algen en mossen minder makkelijk aan de pannen te laten hechten. De extra laag zorgt daarmee voor een langere levensduur van de dakpannen.
  • Duurzaam: Omdat deze dakpannen niet worden gebakken maar opdrogen zijn ze ook duurzamer dan keramische pannen die dus wel gebakken worden.
  • Maatvast: Het niet bakken van de dakpan behoudt ook de vorm van de pan, deze krimpt niet in de oven, en dat maakt de betonnen dakpan behoorlijk maatvast.

Verschillende vormen

Betonnen dakpannen zijn er in twee basisvormen: vlak en gewelfd. De vlakke pan is ontwikkeld voor gebouwen met een strakke, moderne architectuur. De gewelfde pan past beter bij traditionele dakvormen. Beiden zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals rood- en bruintinten, zwart, antraciet en grijs en afwerkingen mat of glanzend.

De levensduur van betonnen dakpannen

Van een betonnen dakpan heeft u gemiddeld 35 tot 50 jaar plezier. De exacte levensduur hangt af van de omgeving van uw woning en de vochtbelasting van het dak. In de fabriek krijgen betonnen dakpannen een dubbele beschermlaag die beschermt tegen Uv-straling, vocht, vorst en atmosferische vervuiling. Deze beschermlaag dient niet alleen als bescherming van de pan, maar verandert ook het uiterlijk van de dakpan, de dakpan krijgt een glimmende of juist matte look. Het is zelfs mogelijk de dakpan te kleuren. Betonnen dakpannen hebben een minder lange levensduur dan keramische pannen, ze verouderen sneller en zijn gevoeliger voor mosvorming.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen, vaak bekend als kleidakpannen of stormpannen, zijn iets duurder dan betonpannen maar hebben ook een langere levensduur. Een keramische dakpan wordt gebakken uit (rivier)klei, een echt natuurproduct dus. Het bakken van de dakpan maakt de keramische variant alleen minder duurzaam dan de betonnen dakpan. Ook kan de dakpan in de oven iets van vorm veranderen. De keramische dakpannen zijn in veel vormen, kleuren, stijlen en maten verkrijgbaar. De keramische dakpan is nog een ouderwetse dakbedekking die men al eeuwen gebruikt, maar ze is nog steeds mateloos populair.

Verschillende vormen

Keramische dakpannen zijn vlak en golvend verkrijgbaar. De keuze voor de juiste vorm is van belang voor het afvloeien van regenwater. En bij een storm of regenbui moeten de pannen er voor zorgen dat er geen water in het onderdak terecht komt. De golvende dakpannen zijn geschikt voor daken met een hellingsgraad van 20 tot 25 graden. De vlakke pannen zijn geschikt voor daken met een dakhelling van minstens 25 tot 35 graden.

Verschillende uitstralingen

Er zijn heel wat nieuwe technologieën die de levensduur en de uitstraling van keramische dakpannen verbeteren. Verglazen bevordert met name de levensduur. Engoberen, smoren en patineren laten de pan er anders uitzien.

Verglazen

Verglazen is beter bekend als het glazuren van een dakpan. Het is een dunne glasachtige deklaag en wordt tijdens het bakken toegevoegd. De gladde beschermlaag kan zowel glimmend als mat zijn en voorkomt het vasthechten van algen en mossen aan de pannen. Het glazuur maakt ook dat de pannen er schoon uit blijven zien.

Engoberen

Engoberen voorziet de dakpan van een specifieke kleur. Voor het bakken wordt er een kleipoeder op de pan gespoten. Dit poeder geeft de pan meestal een matte look. Door het toevoegen van extra glas kan de pan een satijnglanzende uitstraling krijgen.

Smoren

Door de luchttoevoer tijdens het productieproces af te sluiten en stikstof toe te voegen kleurt het ijzeroxide in de oppervlaktelaag van de dakpan blauwzwart. Dat geeft een kenmerkende blauwgesmoorde kleur.

Patineren

Patineren geeft dakpannen een verouderde en verweerde uitstraling. Met name bij het renoveren van oudere gebouwen is dit een passend effect voor de dakpannen. De kwaliteit van nieuwe pannen met een passende uitstraling van een oude dakpan, passend bij het oude pand.

De voordelen van keramische dakpannen

Keramische dakpannen hebben de ouderwetse uitstraling zoals die al eeuwen zichtbaar is en ze blijven ook lang mooi. Een typische en karakteristieke dakbedekking met een natuurlijke uitstraling, immers is de dakpan een natuurproduct.

Het is een sterke dakbedekking die goed bestand is tegen weersinvloeden en chemische stoffen. Daarnaast is de keramische dakpan te recyclen en wordt gebruikt als gravel op tennisbanen.

De levensduur van keramische dakpannen

Keramische dakpannen gaan gemiddeld wel 100 jaar mee. De prijs kwaliteit verhouding van de pannen is daarmee ongekend. De kosten van keramische dakpannen liggen wat hoger dan die van betonnen maar daar staan heel wat jaren tegenover.

Dakpanplaten

Dakpanplaten zijn lichte, prefab platen die eruit zien als dakpannen. Meestal worden ze glad afgewerkt waardoor het dak eruit komt te zien als een leien- of pannendak.

Een afwerking met steengranulaten kan ook, dan lijkt het dak afgewerkt met (dak)shingles of roofing.

Dakpanplaten kunnen worden uitgevoerd met een matte of glanzende finish en in allerlei kleuren zoals zwart, antraciet en terracotta. Iedere plaat bevat meerdere dakpannen en is gemaakt uit staal of aluminium.

De dakpanplaten zijn geschikt voor nieuwbouwdaken en renovaties van bestaande daken op zowel particuliere als industriële panden.

De grootste voordelen van dakpanplaten zijn het lage gewicht ervan, de lage prijs en de snelheid waarmee ze geplaatst kunnen worden.

 

Aluminium en stalen dakpanplaten

  • Aluminium dakpanplaten zijn duurder dan stalen, maar ook lichter in gewicht en makkelijker te plaatsen. Aluminium platen zijn onderhoudsvrij en beter bestand tegen corrosie dan stalen platen.
  • Stalen dakpanplaten werken minder bij temperatuurverschillen maar moeten wel worden afgewerkt met een coating om de pannen te beschermen tegen corrosie.

 

Het onderhoud aan dakpannen

Goed onderhoud van uw dakbedekking zorgt voor behoud van uw dak. Regelmatig onderhoud is aan te raden al is het maar omdat sommige verzekeringen waterschade alleen uitkeren bij aantoonbaar en regelmatig onderhoud. Na een flinke storm of regenbui doet u er verstandig aan zelf een blik te werpen op uw dakpannen om te kijken of u een dakdekker moet laten komen. Kleine schades en kleine lekkages kunnen met name op de lange termijn grote gevolgen hebben.

Wat houdt onderhoud in?

Het onderhoud van uw dak kunt u het beste laten doen door een erkend bedrijf. Onderhoud bestaat meestal uit een dak- en dakgootinspectie, het reinigen van uw dak en dakgoten en eventuele kleine reparaties. Als uw dakpannen grondig zijn schoongemaakt doet u er verstandig aan om de pannen te laten behandelen met een coating zodat uw dakpannen weer optimale bescherming kunnen bieden en bestand zijn tegen mos en vocht.

Welke alternatieven zijn er?

Er zijn verschillende alternatieven om een hellend dak mee te dekken. Onder andere het leien, zinken dak of het rieten dak. Alle verschillende bedekkingen hebben hun voor en nadelen en uw dakdekker kan u daar alles vertellen.