Dakisolatie aanbrengen
Een woning voorzien van dakisolatie heeft meerdere voordelen. Zowel voor u als uw woning. Het isoleren van een woning kost uiteraard geld maar het bespaart u ook een hoop. Er zijn veel verschillende mogelijkheden als het gaat om isolatie, verschillende materialen, manieren en kosten. Alles wat u wilt weten over dakisolatie leest u op deze pagina.
Soorten isolatie
Inhoud
Het dak is met verschillende soorten materiaal te isoleren. Al deze materialen hebben hun eigen voordelen en eigenschappen. De keuze van het materiaal is uiteraard aan u, een dakdekker kan u helpen om de juiste keuze te maken. Hierbij moet rekening gehouden worden met de woning, het budget en uw wensen. Een aantal materialen lichten we nader toe.
Glaswol isolatie
Glaswol is een minerale wol soort en deze staan erom bekend makkelijk te verwerken te zijn en goed te isoleren. Ook is minerale wol relatief goedkoop en heeft daarmee een goede, of de beste prijs kwaliteit verhouding. Minerale wol wordt meestal gebruikt bij het isoleren van hellende daken, spouwmuren en zoldervloeren. Glaswol is goed op maat te snijden en samen te drukken. Daardoor kan het materiaal goed tussen de kepers in het dak geklemd worden en blijft het op de juiste plek zitten. Glaswoldekens hebben ook nog eens een goede brandwerendheid.
Bij het werken met glaswol moet u de handschoenen niet vergeten, de vezels irriteren huid en longen. Een stofmasker is daarom ook belangrijk. Ook gespoten glaswol is een minerale wol, deze heeft een fijne wol achtige structuur en wordt veel gebruikt bij het isoleren van spouwmuren. Maar het kan ook toegepast worden in hellende daken en plafonds. De fijne inblaaswol zorgt voor een optimale vulling en dat komt de isolatie zeker ten goede,
PIR isolatie
PIR isolatie is een chemisch schuim op basis van aardolie. De reden dat deze materialen zo geschikt zijn als isolatie is omdat zij licht zijn, goed isoleren en goed bestand zijn tegen vocht. Vochtige ruimtes kunnen dus goed geïsoleerd worden met deze materialen, bijvoorbeeld kelders of gevels. PIR isolatieplaten zijn uitermate geschikt om platte daken mee te isoleren. De platen zijn vochtbestendig, ze hebben een hoge isolatiewaarde en kunnen goed tegen druk, dat maakt dat de platen beloopbaar zijn. PIR is ook nog eens brandwerend en relatief eenvoudig te verwerken. PIR platen kunnen ook worden gebruikt voor het isoleren van de zoldervloer.
Dakisolatie platen
Met isolatieplaten is het aanbrengen van isolatie sneller uit te voeren. Het voordeel van platen ten opzichte van isolatierollen is dat platen dunner zijn dan rollen en er dus minder ruimte nodig is om te plaatsen. Hoewel de platen dunner zijn hebben zij wel dezelfde isolatiewaarde als de dikkere isolatierollen. Er zijn verschillende soorten materialen die gebruikt worden om isolatieplaten te maken. De keuze voor het materiaal is afhankelijk van het budget en de gewenste isolatiewaardes.
Hellend dak isoleren
De wijze waarop een hellend dak geïsoleerd wordt hangt af van de manier waarop het dak opgebouwd is. Er zijn drie verschillende soorten daken te onderscheiden, te weten het gordingendak, het spantendak en het sarkingdak. Het saringendak is ook bekend als isolatie
Spantendak
Daken met spanten, ook wel kepers genoemd, zijn het beste te isoleren door de isolatie tussen de spanten te brengen gevolgd door het dampscherm. De meeste nieuwe woningen hebben een spantendak.
Gordingendak
Oudere woningen hebben vaker een gordingendak, deze daken hebben naast de kepers ook gordingen welke van links naar rechts lopen. Bij een gordingendak wordt meestal een tweede laag isolatie aangebracht om naden en kieren te bedekken en luchtlekken te voorkomen. Na het plaatsen van de isolatie volgt het dampscherm en vervolgens de binnenafwerking. Bij deze daken is het plaatsen van de isolatie vaak goed zelf te doen en met een goed resultaat.
Van buitenaf isoleren
Sarking is een manier om isolatie bovenop een bestaande dakconstructie aan te brengen. Meestal gebeurt dit om de huidige isolatie te verbeteren. De plaatsing van het isolatiemateriaal gebeurt van buitenaf en direct op het onderdak. Meestal wordt er gebruik gemaakt van harde isolatieplaten om zo een doorlopend isolatieschild te maken.
Er zijn dan ook geen warmte- of koudebruggen. De platen dienen dan ook als onderdak, als het niet handig of mogelijk is om de isolatie van binnenuit te plaatsen is isoleren van buitenaf praktischer. Het is echter niet een klus die zo even gedaan wordt omdat de dakbedekking wel moet wijken.
Bij een dakrenovatie kan het juiste moment zijn om de isolatie goed te overwegen. Wanneer het dak word opgelegd, kan er vrij makkelijk isolatie worden toegevoegd.
Welke isolatie?
Welke isolatie u gebruikt om uw woning mee te isoleren is afhankelijk van een aantal zaken. Bijvoorbeeld het type dak, plat of hellend. Of de isolatie via binnen of buiten gebeurt, uiteraard het budget en uw persoonlijke wensen. Wanneer u het belangrijk vindt om gebruik te maken van ecologische materialen zijn er andere materialen om mee te werken dan wanneer u het gebruik van bijvoorbeeld kunststof geen probleem vindt.
Producten met een goed prijs kwaliteitsverhouding zijn bijvoorbeeld glas- en steenwol. De uitgaven zijn behoorlijk beperkt maar de isolatiewaardes zijn dat zeker niet. Een plat dak of een hellend dak kunnen goed geïsoleerd worden met isolatieplaten, bij een hellend dak worden deze vanaf buiten aangebracht.
Huidige dakisolatie verbeteren
Het kan zijn dat uw daken op dit moment niet voldoende isoleren. Dan is er de optie om een dak na te isoleren, of wel de isolatie te verbeteren. Hiermee bespaart u op energiekosten en de energie zelf. Warmte gaat veelal verloren via het dak dus een goed geïsoleerd dak beperkt het verlies. Het milieu is daarmee ook meteen geholpen.
Een goed geïsoleerde woning verbetert het klimaat in huis en daarmee ook het comfort van uw woning. In de winter blijft het warm en in de zomer blijft de woning koel.
Over het algemeen blijft de temperatuur binnen dus constanter. De waarde van de woning wordt meer door de isolatie, uw woning is zuiniger en de kosten hoeven nieuwe bewoners niet meer te maken. Het energielabel zal hierdoor worden verbeterd en hierdoor kan het ook direct makkelijker zijn om een nieuwe bewoner te vinden bij de verkoop van een woning.
Zolder isoleren
Warmte stijgt op en daarom is het isoleren van daken zo effectief. Er zijn twee mogelijkheden als het gaat om de isolatie, u kunt het dak isoleren of de zoldervloer. Beiden manieren hebben natuurlijk voordelen en minder handige kenmerken. Daarom is het handig om uit te zoeken wat het beste aansluit bij uw wensen. Het is namelijk niet altijd nodig om een heel dak te isoleren, dat scheelt behoorlijk in de kosten.
Vloer of dak?
Indien de zolder niet gebruikt wordt als leefruimte of bijvoorbeeld als slaapkamer kan het isoleren van de zoldervloer voldoende zijn. De vloer heeft een kleinere oppervlakte dan het dak waarmee er dus minder oppervlakte geïsoleerd hoeft te worden. En de te verwarmen ruimte wordt kleiner waardoor u minder hoeft te stoken.
Bij gebruik van zolder
Een zolder die wel gebruikt wordt, of dienst doet als slaapkamer heeft behoefte aan een goed leefklimaat en dan is isoleren van het dak wenselijk. Is de bestemming van de zolder nog niet helemaal zeker dan is het isoleren van dak en vloer de beste optie.
Balken zichtbaar houden
Om het authentieke karakter van uw daken of plafonds te behouden kunt u ervoor kiezen om bij het isoleren de balken zichtbaar te houden. Hierbij moet u werken met dunne materialen zodat de balken uit blijven steken. Uw dakdekker kan u alles vertellen over de mogelijkheden.