Dakdekker in uw regio nodig?

Vraag een vrijblijvende offerte aan ->

Dakgoot

Een dakgoot voert het water van uw dak af en beschermt daarmee tegen waterschade. Er zijn verschillende soorten dakgoten met allemaal hun eigen voor- en nadelen en kenmerken.

Kosten van een dakgoot

Om een idee te geven van de kosten hebben wij deze onder verdeeld in de diverse materialen die gebruikt kunnen worden. Een prijs per vierkante meter geeft goed inzicht in de totale kosten. Daarbij geven wij een idee van de levensduur om op deze manier zelf een conclusie te kunnen trekken.

Type dakgootPrijs per m2 (exclusief installatie)Levensduur
PVC dakgoot€15,-15 jaar
zinken dakgoot€30,-30 jaar
Aluminium€30,-25 jaar
Koperen dakgoot€40,-80 jaar

Type dakgoten

De uitstraling van een dakgoot bepaalt mede de uitstraling van uw dak en huis. Een solide stoere dakgoot past mooi bij landelijke woningen waar een mastgoot beter staat bij een wat fijner ogend huis. Er zijn allerlei verschillende types dakgoten te onderscheiden.

  • Bakgoot
  • Mastgoot
  • Kilgoot
  • Zakgoot
  • Verholen goot

Bakgoot

Deze goot is de meest voorkomende dakgoot in Nederland. Het is een rechthoekige goot met een platte bodem en opstaande randen. De goot is in verschillende materialen beschikbaar, zink, PVC, RVS en aluminium. Deze goten zijn Ideaal voor landelijke, traditionele en monumentale woningen. Bakgoten zijn snel te monteren en onderhoudsvriendelijk. Ook zijn eventuele defecten gemakkelijk te herstellen. Het enige nadeel is dat deze dakgoot minder flexibel is dan bijvoorbeeld een mastgoot. 

Mastgoot

De mastgoot heeft een ronde vorm, deze wordt ook wel een hanggoot genoemd omdat de goot in beugels aan het dak hangt. Door de beugels zit de goot stevig vast waardoor hij niet snel wegwaait. De ronde vorm van de dakgoot vergemakkelijkt de waterafvoer en verkleint zo de kans op een verstopping. Deze goten zijn eenvoudig te bevestigen, stevig en goedkoper dan bakgoten. Ze zijn minder onderhoudsvriendelijk dan bakgoten maar daarentegen verstoppen ze wel minder snel.

Kilgoot

Waar twee hellende dakdelen samenkomen wordt vaak een kilgoot geplaatst, deze goot verkleint de kans op lekkages en verbetert de afwatering van het dak. De kilgoot voert het water af naar een lagere dakgoot. Het is van essentieel belang om deze goot juist te plaatsen. Ook de kilgoot is onderhoudsvriendelijk, helaas is de montage wat complexer dan bij andere typen goot en komt de montage heel nauw.

Zakgoot

De zakgoot wordt ook gebruikt waar twee schuine daken samenkomen. Alleen ligt de zakgoot plat tussen twee daken terwijl de kilgoot van boven naar beneden loopt. Dit type goot werd met name in de jaren 30 en 40 gebruikt tussen twee daken bij gesloten of halfopen bebouwing. Tegenwoordig wordt deze goot niet veel meer toegepast omdat er op een andere manier wordt gebouwd. Deze goten zijn behoorlijk breed en kunnen daarom grote hoeveelheden water opvangen. Het nadeel van deze goten is dat ze gezien de toepassing niet heel makkelijk te bereiken zijn.

Verholen goot

Dit is eigenlijk een heel systeem wat toegepast wordt bij dakkapellen om het regenwater af te voeren. Het water wordt afgevoerd langs de zijkant van de dakkapel. Omdat de goot verborgen ligt onder de dakpan is de dakkapel netjes afgewerkt en oogt het geheel rustig. Deze goot is door de ligging wel lastiger te bereiken voor onderhoud.  

Materiaal

Goten zijn ook in verschillende materialen te krijgen. En ook deze hebben allemaal eigen kenmerken die beter in minder aansluiten bij uw woning en wensen. De meest voorkomende materialen zijn zink, pvc, aluminium en koper. Minder bekende opties zijn staal of polyester. Met name de levensduur en prijs van de goot worden beïnvloed door de materiaalkeuze.

Zinken dakgoot

Deze goot is stevig, vorstbestendig en heeft een lange levensduur. De zinken dakgoot is goed te herstellen in geval van schade en heeft een prachtige uitstraling. De kosten voor een zinken goot zijn relatief hoog waardoor veel mensen een alternatief kiezen. De kosten van deze goot liggen rond de 30 euro per meter. Omdat deze goot soms wordt gesoldeerd kunnen deze naden een zwakke plek worden. 

PVC dakgoot

De PVC dakgoot is de goedkoopste oplossing maar ook met de kortste levensduur. Vanwege de korte levensduur worden de goten veel gebruikt bij bijvoorbeeld tuinhuisjes of schuren. Het plaatsen van deze goten gaat gemakkelijk en snel.

PVC is minder goed bestand tegen temperatuurschommelingen en kunnen gaan doorhangen. Ook kan het PVC verkleuren, omdat deze goten rond de 15 euro per meter kosten loont het niet om deze goten te herstellen maar kunt u ze beter vervangen.

Aluminium dakgoot

Dankzij de afwerking met polyester is de aluminium dakgoot corrosiebestendig. Deze goot is een alternatief voor zink, waar zink naden heeft vanwege het solderen van de goot heeft een naadloze dakgoot dat niet. Daarom is de levensduur ook langer en de goot dus duurzamer. Een aluminium goot is makkelijker te monteren dan een zinken goot, maar zink is duurder dan aluminium en uiteindelijk wegen deze kosten tegen elkaar op. De kosten per meter zijn daarom ook redelijk gelijk, rond de 30 euro per meter.

Koperen dakgoot

De koperen dakgoot gaat ongetwijfeld het langste mee, gegarandeerde kwaliteit. Een koper dakgoot heeft een bijzonder luxe uitstraling en past prachtig bij villa’s. Er hangt echter wel een prijskaartje aan de goot, per meter betaalt u minstens 40 euro. Koper kan groen uitslaan en ook deze goot wordt gesoldeerd en kan daarom zwakkere plekken krijgen en gaan lekken. Het onderhoud van deze goot is daarentegen weer minder dan bij andere goten.

Andere opties

Er zijn ook goten van RVS, deze hebben een strakke uitstraling en passen goed bij moderne architectuur. Roestvrijstalen goten zijn bestand tegen corrosie en gemakkelijk te onderhouden. De kosten zijn echter ongeveer 75 euro per meter. Dan zijn er nog polyester dakgoten deze zijn sterk, licht en goedkoop. Ze bestaan uit één stuk en kunnen daarom niet lekken. Het probleem is alleen dat deze dan ook in een geheel moeten worden vervangen. Al vanaf 20 euro per meter zijn deze goten te koop en dat is ook nog mogelijk in verschillende kleuren! 

Dakgootreiniging

U doet er goed aan om uw goten minimaal 2 keer per jaar te reinigen, zo blijven uw goten in de beste staat en kunt u de goten en het dak meteen inspecteren. Heeft u veel bomen in de buurt of veel mos op het dak dan doet u er goed aan de goten vaker te reinigen. Met een dakgootrooster (dakegel) houdt u ongedierte en bladeren uit uw goten en kunt u verstoppingen en schimmel voorkomen. Voor zo’n 20 euro per 3 meter heeft u deze bescherming. 

Vervangen van de dakgoot

Als een van de volgende situaties zich voor doet is uw goot aan vervanging toe. Als u last heeft van flinke lekkages of vaak lekkages heeft is dat meestal een teken dat de goot zijn einde nadert. Bij oude zinken goten kan vochtigheidscorrosie voorkomen, als de goten lang zijn blootgesteld aan vocht en corrosie kan de witte aantasting de kop op steken. Als u problemen heeft met goten die ouder zijn dan 25 jaar is een reparatie vaak duurder dan vervangen. Met name omdat reparatie vaak uitstel van executie is en bij een oude goot zal een volgend defect niet lang op zich laten wachten.

Repareren van de dakgoot

Als uw goot lekt kunt u deze in de meeste gevallen repareren. Dat hangt af van het materiaal, bijvoorbeeld de polyester goot is niet te repareren maar alleen te vervangen. De volgende problemen kunnen zich voordoen. Uw goot kan gaan lekken door ouderdom of slijtage, vaak is dit te repareren met een rubberseal of reparatietape. Ook kan de dakgoot los komen te zitten waardoor er water ontsnapt, dan is het zaak deze weer te bevestigen zodat het water niet meer weg stroomt. Bij een verstopte goot kan het water niet meer weg, dan is het de bedoeling om de verstopping te verwijderen en uw goten te reinigen.

Specialistisch advies

Door een specialist te vragen om uw goot te repareren of te vervangen weet u zeker dat het juist gebeurt. Daarnaast kan de specialist op regio-dakdekker.nl u meteen advies geven om het probleem in de toekomst te voorkomen of eventueel onderhoud in te plannen voor uw gehele dak.

Dakdekkers vergelijken

Het is mogelijk om een vergelijking aan te vragen. Geheel gratis en vrijblijvend kunt u de wensen doorgeven aan ons. Binnen ons netwerk van dakdekkers zullen wij een aantal geschikte bedrijven selecteren. vervolgens worden de offertes per mail gestuurd en op basis van de inhoud kan er bepaald worden of het interessant is om daadwerkelijk in zee te gaan met een dakdekker uit de regio.

Op deze eenvoudige manier kan er tot 30% op de kosten van een dakgoot worden bespaard. De helft van de totale kosten zullen bestaan uit het plaatsen van de dakgoot.