Dakdekker in uw regio nodig?

Vraag een vrijblijvende offerte aan ->

Boeiboord en boeidelen

Wat is dat eigenlijk, een boeiboord? Een boeiboord is de rand van het platte dak, van de dakgoot of de dakrand. De verschillende weersinvloeden in Nederland maken dat dit onderdeel van het dak regelmatig onderhoud nodig heeft, vooral als het een houten boeiboord is. Slecht onderhoud en een slechte conditie van deze delen kunnen schadelijk zijn voor de staat van uw dak en woning. Daarom is onderhoud belangrijk. In dit artikel kunt u alles vinden over boeiboorden, de kosten, het onderhoud en welke soorten er zijn.

Mocht het onderhoud te laat worden uitgevoerd of wilt u de boeidelen vervangen om onderhoudsvrij te leven. Dakdekker-regio.nl kan alle delen vervangen en hierbij zullen wij advies geven over het materiaal.

Waar zit een boeiboord?

Boeiboorden zijn te vinden op platte daken waar zij dienst doen als afwerking van de dakgoten en dakranden. Zij beschermen het dak en de woning tegen de weersinvloeden. Door deze locaties worden de boeiboorden blootgesteld aan zonlicht, vocht en vorst. Het is dus belangrijk dat deze onderdelen gemaakt worden van materialen die tegen een stootje kunnen.

Boeiboorden worden meestal gemaakt van:

  • kunststof
  • hout
  • trespa

Slecht onderhoud kan ertoe leiden dat boeiboorden vervangen moeten worden. Dan is het handig om na te denken met welk materiaal u deze wilt laten vervangen. De verschillende materialen hebben namelijk allemaal hun eigen kenmerken, voor- en nadelen.

Houten boeiboord

Van oudsher worden boeiboorden en boeidelen gemaakt van hout. Dit materiaal heeft echter regelmatig onderhoud nodig om zo bestand te blijven tegen vocht en andere invloeden. Als het water en de vorst vat krijgen op deze delen kan dat schade toebrengen aan het dak en de woning. Ongeveer eens in de 5 jaar moeten deze delen opnieuw worden geschilderd. Dit kunt u zelf doen of uitbesteden. Dit onderhoud is niet nodig bij kunststoffen onderdelen.

Kunststof boeiboord

Niet iedereen vindt kunststof het mooiste materiaal om mee te werken als het om hun woning en het uiterlijk van de woning gaat. Hout heeft een mooiere en meer authentieke uitstraling en daarmee is het qua uiterlijk een meer geliefde optie. De kunststoffen boeiboorden zijn nu gelukkig een stuk beter vormgegeven dan voorheen. Er zijn verschillende soorten kunststoffen boeiboorden op de markt. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en kleuren. 

Boeiboord vervangen door Trespa

Trespa is een merknaam voor het soort materiaal, HPL (High Pressure Laminate). De platen van Trespa hebben een compacte kern en een toplaag van kunsthars, deze is keihard en daarom zijn de platen onbuigzaam en heel hard. Alleen met extreme kracht is het mogelijk om deze toplaag te breken of te beschadigen. Door de extreme UV bestendigheid kunnen de platen zeker 30 jaar lang hun uiterlijk houden. Trespa is wel over te schilderen met de juiste voorbereiding en behandeling.

Graffiti heeft geen vat op de platen net zo min als vuil en algen dat hebben. Door de waterbestendigheid is Trespa ook goed te gebruiken in vochtige ruimtes en buiten. 

Boeiboorden vervangen door Keralit

Keralit is een ander soort kunststof. Keralit staat bekend vanwege de stijfheid van het materiaal en ook is het heel stevig. Door de harde toplaag is het een duurzaam materiaal met een lange levensduur. Het is ook nog eens vervaardigd uit gerecycled materiaal en in diverse kleuren te koop. Keralit is kleurecht en ontzettend sterk en omdat het onderhoudsarm is een ideaal materiaal om boeiboorden en -platen mee te maken.

Wat zijn de prijzen?

Voordat u onderdelen aan uw woning laat doen is het handig om een indicatie van de prijzen te hebben. Uiteraard zijn er factoren die daarin een rol spelen zoals het materiaal en de grootte van de werkzaamheden.

 

  1. De staat van de huidige onderdelen heeft invloed, hoeveel werk het is om deze te verwijderen en dus hoe veel tijd het kost heeft invloed op de prijs.
  2. De dakgoot ook meteen vervangen? Deze werkzaamheden worden dan ook meegerekend.
  3. Ook de bereikbaarheid van de delen is relevant, is het eenvoudig te bereiken en hoe moeten de stukken worden bevestigd. Veilig werken is uiteraard belangrijk en moeilijke klussen kosten meer tijd om veilig en goed uit te voeren.

Boeidelen en boeiboorden onderhouden

Het onderhoud aan boeiboorden en boeidelen is belangrijk. De frequentie van het onderhoud hangt af met het materiaal waar het mee gemaakt is. Oude boeidelen en -boorden zijn vaak gemaakt van hout. Hout heeft onderhoud nodig in de vorm van schilderwerk om de beschermende functie te behouden.

Schilderwerk kan worden uitbesteed aan een schildersbedrijf of dit kan zelf opgepakt worden. Het onderhoud en vervangen nemen wij graag voor onze rekening.

Achterstallig onderhoud kan er voor zorgen de boeidelen en -boorden moeten worden vervangen. Dat is dan meteen het moment om te kijken uit welk materiaal de nieuwe stukken het beste kunnen bestaan.

Het onderhoud kunt u uitbesteden of zelf doen, afhankelijk van de staat van de boeiboorden en de bereikbaarheid kunt u deze afweging maken.

Houd daarbij wel rekening met de belangrijke functie van deze onderdelen het belang van een goede bescherming voor uw woning. Het onderhoud kunt u combineren met een inspectie door een ervaren dakdekker, zo weet u meteen hoe de staat van het dak is.

Vervangen van boeidelen 

Boeidelen kunnen vervangen worden door verschillende soorten materiaal. Door de weersomstandigheden in Nederland krijgen boeiboorden en boeidelen behoorlijk wat te verduren. Wind, regen, vorst en UV straling laten allemaal hun sporen na. Hout is daar veel gevoeliger voor en moet beschermd worden door verf.

Kunststoffen onderdelen zijn sterker en kunnen meer verdragen. Zijn de boeiboorden en boeidelen aan uw woning toe aan vervanging dan is het handig om te kijken wat de alternatieven zijn. Minder onderhoud is niet alleen makkelijker maar ook voordeliger. Het inhuren van een schilder kost namelijk ook iedere keer weer geld.

Zelf vervangen van boeidelen

U kunt er voor kiezen om het vervangen aan een professional over te laten of om zelf aan de slag te gaan. Het is niet de meest eenvoudige klus om te klaren. Ook is het best belangrijk dat het goed gebeurd omdat het uw dak en woning beschermd tegen de invloeden van buitenaf. Zorg ervoor dat u dus weet wat u doet en de juiste materialen in huis heeft.

Enkele tips voor het beste resultaat zijn, pas goed op dat u de dakbedekking niet beschadigd. Voordat u begint is het handig als alles op maat gezaagd is want dat werkt makkelijker. En schroef de platen om de 15 centimeter vast zodat ze goed bevestigd zijn. 

Dakgoten behouden

Het is niet noodzakelijk om dakgoten te vervangen als de boeiboorden en boeidelen worden vervangen. Het is wel een mogelijkheid om meteen te kijken of het noodzakelijk is om zo kosten te besparen. Uw dakdekker kan samen met u bekijken wat de mogelijkheden zijn. Wanneer er een steiger gehuurd dient te worden zal dit ook een groot deel van de kosten bedragen.