Dakdekker in uw regio nodig?

Vraag een vrijblijvende offerte aan ->

Bitumen dak

Tegenwoordig wordt er veel gebouwd met platte daken, een groot voordeel is dat met een plat dat optimaal gebruik gemaakt wordt van de meters onder het dak. Bitumen is hierbij het materiaal wat het meest word gebruikt, een bitumen dak is dan ook door het gehele land terug te zien.

De moderne uitstraling van platte daken past goed bij de nieuwbouw en platte daken zijn gemakkelijker te plaatsen dan hellende daken. Daarnaast is het makkelijker om een woning uit te bouwen met bijvoorbeeld een opbouw. Een plat dak kan ook fungeren als dakterras of daktuin en daarmee heb u nog meer leefruimte, of gebruik ze als de ideale ondergrond voor zonnepanelen met een hoog rendement.

Wat is bitumen?

Bitumen is een dakbedekking die wordt gemaakt met aardolie en glasvlies of polyester. Doordat er kunststofvezels zijn toegevoegd is deze dakbedekking elastischer en scheurt minder snel. Het bitumen wordt geleverd in stroken of leien. Op licht hellende daken kunnen de stroken worden geplaatst op sterkere hellingen zijn de leien een goed alternatief. Er zijn twee soorten bitumen:

  1. SBS
  2. APP

Wat zijn de verschillen?

Bitumen op basis van elastomeren, SBS, of op basis van plastomeren, APP. Bij de SBS variant is er elastomeer toegevoegd waardoor het bitumen elastischer is geworden en daardoor minder snel scheurt. Ook hecht deze goed op allerlei ondergronden.

SBS bitumen is minder goed bestand tegen UV straling dan APP bitumen en daarom moet er een schutlaag over de dakbedekking om het te beschermen. Dit is de meest gekozen methode van de 2.

De APP bitumen op basis van plastomeren wordt meestal toegepast op ondergronden die minder krimpen en uitzetten omdat de elasticiteit minder is, maar deze is dan weer wel beter beschermd tegen de UV straling.

De voordelen van bitumen dakbedekking

Omdat bitumen grotendeels uit gerecycled materiaal bestaat is het een duurzaam materiaal. Bitumen is een relatief voordelige dakbedekking en uitstekend bestand tegen vocht. Het is gemakkelijk te vervangen en te repareren en gaat goed samen met isolatie, een voordeel voor de energierekening en tevens een duurzame eigenschap.

Het aanleggen is vaak binnen een dag gedaan er is geen specifiek beschot voor nodig. Het bitumen is daardoor voor een dakdekker ook relatief gezien goedkoop om te leggen, zeker als men naar de prijs per m2 kijkt.

De nadelen van bitumen

Bitumen is minder goed bestand tegen UV straling van de zon en heeft een kortere levensduur dan andere materialen. Gemiddeld ligt bitumen 25 tot 30 jaar. De dakbedekking wordt gelegd in banen en in verschillende lagen wat het kwetsbaar maakt omdat de naden kunnen gaan lekken. Het dak moet jaarlijks worden geïnspecteerd en worden gereinigd om lekkages tegen te gaan.

Leggen van bitumen dak

Bitumen wordt gelegd in stroken die elkaar een paar centimeter overlappen. Het plaatsen van bitumen kan op meerder manieren, bijvoorbeeld met lijmen of branden. Lijmen is veiliger omdat er niet met vuur gewerkt wordt en zorgt voor extra waterdichtheid. Het nadeel is dat lijmen duurder is dan branden, meestal wordt bitumen gelegd met een gasbrander.

Het werken met de gasbrander vereist wel enige finesse en ervaring, teveel of te weinig vuur kan funest zijn voor uw dak. De brander maakt het bitumen lichtelijk vloeibaar en dat zorgt ervoor dat de stroken goed aan elkaar hechten.

Prijs van bitumen dak

De kosten van een bitumen dak zijn afhankelijk van een aantal zaken.

  • Zoals de grootte van het dak;
  • De moeilijkheid en bereikbaarheid van het dak;
  • Eventuele extra’s zoals isolatie;
  • Of er een oud dak moet worden verwijderd en afgevoerd of niet;
  • De kosten voor het materiaal;
  • Het aantal uren dat er gewerkt wordt zijn de grootste kostenposten binnen het totaal.

Levensduur bitumen

Een bitumen dak heeft gemiddeld een levensduur van 25 tot 30 jaar. Het is wel van belang om uw dak regelmatig te inspecteren, te laten repareren indien nodig en om het goed te onderhouden.  

Bitumen repareren

In geval van schade aan een bitumen dak is het belangrijk om snel te handelen en de schade te repareren. Een kleine schade kan grote gevolgen hebben wanneer dit niet wordt aangepakt. Uiteindelijk kan dit behoorlijke financiële gevolgen hebben wees er daarom op tijd bij en zorg ervoor dat uw dak goed onderhouden wordt en daarmee uw dak behouden wordt. Er kunnen meerdere soorten schades ontstaan aan uw bitumen dak.

Scheuren in het bitumen

Ondanks de verbetering van bitumen in de afgelopen jaren en het meer elastische karakter van deze dakbedekking kan het nog steeds voorkomen dat er scheuren in de dakbedekking komen. Door de scheuren is het dak niet meer waterdicht en kan er vocht het dak inkomen. Vocht in het dak is slecht nieuws, op lange termijn kan het zelfs de gehele dakconstructie aantasten waardoor het dak in zijn geheel vervangen moet worden. Zorg daarom dat tijdig de lekkages worden opgelost, mogelijk dat een lekdetectie uitsluitsel kan geven.

Blazen onder het bitumen

Onder de dakbedekking kunnen blazen komen. Deze zijn een teken dat er waterdamp onder het bitumen zit, vaak leiden blazen tot scheuren met alle gevolgen van dien. Het kan zijn dat de blazen en scheuren een indicatie zijn dat uw dakbedekking aan vervanging toe is. Dan kunt u het beste een ervaren dakdekker vragen uw dak te bekijken en om te bepalen wat er moet gebeuren.

Bitumen dak vervangen

Ondanks de verbeterde levensduur van bitumen kan het natuurlijk altijd gebeuren dat het dak vervangen moet worden. Dit kan zijn omdat er teveel mankementen in het dak zitten of omdat het dak aan het einde van zijn levensduur is gekomen. Een bitumen dak gaat gemiddeld 25 tot 30 jaar mee en moet zo nu en dan nou eenmaal worden vervangen. Regelmatig onderhoud en tijdige inspectie van uw dak maken het mogelijk zo lang mogelijk onder hetzelfde dak te blijven wonen. 

Mocht het dak vervangen moeten worden, is het slim om dakdekkers met elkaar te vergelijken. De prijzen kunnen nogal uiteen lopen. De dakdekkers binnen ons netwerk staan garant voor een scherp tarief, maar ook zelfs binnen ons netwerk zullen er prijs verschillen optreden.