Dakdekker in uw regio nodig?

Vraag een vrijblijvende offerte aan ->

Aluminium dakbedekking

Aluminium dakbedekking is terug van weggeweest. Dit materiaal past goed bij moderne woningen en is uitermate geschikt om te gebruiken bij afwijkende dakvormen.

Wat kost een aluminium dak?

Deze dakbedekking is niet de meest goedkope uit het rijtje. De levensduur en andere voordelen van dit soort dakbedekking compenseren echter een hele hoop. U mag uit gaan van 75 tot 110 euro per vierkante meter en een levensduur van rond de 100 jaar.

De mogelijkheden met een aluminium dak

Het leggen van deze bedekking kan zowel in stroken als met leien. De stroken zijn snel te leggen waardoor er minder tijd in rekening wordt gebracht. De leien zijn flexibeler en kunnen dus op veel meer plekken worden toegepast en gelegd worden, bijvoorbeeld bij torens of dakkapellen. De leien zijn in vierkante en ruitvorm te krijgen met rechte of afgeronde hoeken. Aluminium leien zijn lichter van gewicht dan natuurleien maar wel iets groter van formaat.

Gepatineerd zink

Een aluminium dak verkrijgt na verloop van tijd een donkere patinalaag. Hierdoor krijgt het dak een halfmatte uitstraling en is daarmee beschermd tegen weersinvloeden en roest. De lange levensduur van het dak is te danken aan deze laag. Maar er is ook geprepatineerd zink waarbij dit proces al in gang gezet is.

Dan is er nog de optie van gelakt zink in de kleuren antraciet, kopergroen, hemelsblauw, wit of donkerbruin. Voor ieder wat wils.

Eigenschappen van aluminium dak

Een aluminium dak werkt, dat houdt in dat het uitzet bij warmte en krimpt bij kou. Daarom is het belangrijk om te werken met uitzetnaden. 

De voordelen van een aluminium dak

Dit materiaal is uitermate duurzaam met een lange levensduur én volledig te recyclen. Ook is het onderhoudsvriendelijk, na verloop van tijd ontstaat er een beschermlaag op het dak waardoor het dak ook beschermd is tegen roest. Bovendien geeft deze patinalaag het dak een prachtige, kenmerkende, uitstraling.

De meest kenmerkende eigenschap van aluminium is toch wel de flexibiliteit. Door deze flexibiliteit zijn alle vormen te bedekken en kan het worden toegepast op gevels.

De keerzijde 

Aluminium dakbedekking is helaas niet goedkoop. Het gaat wel heel lang mee waardoor de prijs afgezet tegen de levensduur dan wel weer mee valt, maar de aanschaf blijft een flinke uitgave.

Er kunnen metaaldeeltjes in het water komen door het aluminium dak.Een filtratiesysteem kan deze deeltjes uit het water filteren, maar ook dat systeem brengt weer kosten met zich mee.

Het isoleren van deze daken is lastiger dan bij andere bedekkingen omdat het dak stukken compacter is, daarom is dit iets wat een dakdekker met ervaring moet doen. Akoestische isolatie is bij een aluminium dak wenselijk zodat u de mussen niet hoort lopen.

Bespaartips voor aanleg en renovatie

Gezien de prijs van aluminium dakbedekking is het niet onverstandig om hier en daar te besparen. De kosten om een dak te laten bedekken bestaan uit een aantal factoren:

  • het materiaal
  • de uren
  • extra werkzaamheden

In dit geval ligt de kostenpost materiaal dus al erg hoog. Het aantal uren is te reduceren door de dakdekker te ondersteunen in de werkzaamheden, bijvoorbeeld door de oude dakbedekking zelf te verwijderen of het afval zelf te verwijderen.

Kijk en vergelijk

Vraag meerdere offertes aan en vergelijk het aanbod. Let hierbij op de precieze werkzaamheden, in sommige offertes wordt isolatie meegenomen in andere misschien niet. Als u al plannen had voor andere werkzaamheden is het een idee om te kijken of dit gecombineerd kan worden. Isoleren of een dakraam plaatsen als men al aan het dak werkt is voordeliger dan twee losse klussen te laten uitvoeren.

Hierdoor is het mogelijk om binnen 2 minuten tijd, ruim 30% op de kosten te besparen!